СЛО - СРБ 15.00
ДАН - ЕНГ 18.00
ШПА - ИТА 21.00
Читај ми!

Европски фестивал фудбала у Немачкој – лопта се окреће, а историја пише и приповеда

Све је спремно за европски фудбалски спектакл. Континентални шампионат одржаће се од 14. јуна до 14. јула. Домаћин Немачка и репрезентација Шкотске од 21.00 у Минхену одиграће дуел којим ће бити отворено 17. издање Европског првенства у фудбалу. У земљи богатој фудбалском традицијом 24 репрезентације бориће се за титулу шампиона Европе.

Европски фестивал фудбала у Немачкој – лопта се окреће, а историја пише и приповеда Европски фестивал фудбала у Немачкој – лопта се окреће, а историја пише и приповеда

Немачка ће угостити репрезентације и фудбалске заљубљенике у десет градова. Комбинација модерних стадиона и богата културна баштина нуде пун угођај боравка. Градови домаћини су: Берлин, Минхен, Дортмунд, Штутгарт, Хамбург, Лајпциг, Диселдорф, Келн, Франкфурт и Гелзенкирхен.

Утакмице ће бити одигране на Лајпсишком стадионуРајненерџијуДиселдорфској и Франкфуртској арени, Народном стадиону, Шалке и Штутгарт арени, Сигнал Идуна парку, Минхенској арени и Олимпијском стадиону.

Као и увек, континентално такмичење окупља најбоље репрезентације, са екипама као што су Француска, Шпанија, Немачка и Енглеска које се сматрају главним фаворитима. Међутим, историја је показала да Европско првенство често доноси изненађења, па ћемо с посебном пажњом пратити и остале тимове попут Данске, Белгије, Португалије и друге селекције у циљу новог историјског резултата.

Такмичење почиње групном фазом, где су 24 тима подељена у шест група са по четири екипе. По две најбоље селекције из сваке групе, као и четири најбоље трећепласиране репрезентације, проћи ће у нокаут фазу. Елиминациона рунда доноси све већу тензију и неизвесност, све до великог финала које ће се одиграти 14. јула на Олимпијском стадиону у Берлину.

Евро није само фудбалски турнир – то је спој спорта и културе. Навијачи ће имати прилику да уживају у богатом културном програму, укључујући концерте, изложбе и разне манифестације које ће се одржавати широм земље домаћина. Они који се пак нису већ запутили ка Немачкој имаће прилику да прате развој догађаја на интернет порталу РТС-а, уз то директне преносе утакмица можете пратити на каналима Јавног медијског сервиса.

Најновије вести, анализе утакмица и ексклузивни интервјуи очекују све заљубљенике на сајту РТС-а. Спремите се за врхунско издање фудбала – Европско првенство 2024. године обећава да ће бити догађај за памћење.

Од заборава сећања

Идеју за европски фудбалски турнир националних тимова предложио је некадашњи генерални секретар фудбалске федерације Француске Анри Делоне 1927. године. Трофеј који се додељује шампиону континента носи име у његову част.

Прво Европско првенство у фудбалу одржано је 1960. у Француској, а учествовале су само четири репрезентације. Совјетски Савез је у финалу победио Југославију.

У Немачкој, 64 године касније, неће бити ни Совјетског Савеза ни Југославије. Између осталих тимова такмичиће се и Србија – после 24 године чекања и први пут као самостална држава.

Поред дебија Србије под овим именом, прави је куриозитет што је Грузија једина екипа која се први пут у историји квалификовала на турнир најбољих тимова Европе. Италија је бранилац титуле, пошто је у финалу на претходном Евру победила Енглеску.

Немачка је трећи пут домаћин Европског првенства, а други пут у уједињеној Немачкој, пошто је Западна Немачка била домаћин турнира 1988. године. Поред тога, четири утакмице Евра 2021. године одигране су у Минхену.

Немачка и Шпанија су по три пута били прваци Европе, а Италија и Француска по два пута. Кристијано Роналдо је апсолутни рекордер по броју постигнутих голова и одиграних утакмица. С Португалијом је 2016. постао првак континента, а уписао је 55 голова, рачунајући и квалификационе утакмице, као и 69 мечева.

Ламин Јамал и Пепе, најмлађи и настарији играч на Евру

Чак 114 фудбалера који учествују на Европском првенству 2024. играју у Енглеској, затим у Италији њих 104, а у Немачкој 80. Неколико играча има уговоре са клубовима ван Европе као што су Иран, Катар, Јужна Кореја, Уједињени Арапски Емирати, Сједињене Америчке Државе и Саудијска Арабија.

Данска и Албанија немају играче у клубовима из њихових домаћих лига; дански играчи наступају у седам земаља од чега њих 11 у Енглеској, док се албански играчи такмиче у 13 земаља, од тога 10 фудбалера у Италији.

Насупрот томе, Енглеска има само Џуда Белингема (Реал Мадрид) и Харија Кејна (Бајерн Минхен) који играју ван Премијер лиге, а следи Италија са само три ван Серије А (Жоржињо из Арсенала, Гуљелмо Викарио из Тотенхема и Ђанлуиђи Донарума из Пари Сен Жермена).

Селекције Шкотске и Немачке имају две најстарије екипе на турниру, са просечном старошћу играча од 28,9 и 28,6 година. Насупрот томе, Чешка има репрезентацију са најмлађим просечним узрастом, 25,7 година.

Дефанзивац Португалије Пепе је најстарији фудбалер на шампионату, има 41 годину. Шпанија има најмлађег играча на турниру, Ламин Јамал ће напунити 17 година дан пре финала.

Шампион Премијер лиге Манчестер сити и победник Серије А Интер Милано имају по 13 играча у тимовима за Европско првенство, а ПСЖ, Реал Мадрид и Барселона имају по 12 фудбалера.

Немачка Бундеслига је једина лига са три клуба која имају двоцифрен број играча на турниру, са Бајерном и Лајпцигом – 11 и новим шампионом Бајером из Леверкузена – 10.

Промене у понашању на терену

У низу промена које су виђене последњих година на фудбалским теренима, разговор са судијом на Евру би могао да се практикује и након континенталног турнира.

Из Уефе су саопштили да ће само капитени смети да разговарају са судијом и они играчи који су учествовали у неком од спорних дуела. Европска кућа фудбала је обећала да ће судије покушати да дају капитенима објашњење "спорних" тренутака током меча, укључујући и оно о чему се разговарало са судијама у ВАР соби.

У том погледу, сваки играч који игнорише улогу капитена и приђе судији показујући било какав знак непоштовања или неслагања, добиће адекватну казну. Навијачи на стадиону ће као у причи о Црвенкапи имати веће очи, јер ће одлуке судија из ВАР собе бити приказиване на великим екранима на свим стадионима.

Први пут ће на Европском првенству у фудбалу, званична лопта имати технологију која шаље прецизне податке о њеном кретању судијама у ВАР соби. Ова иновација доприноси полуаутоматизованој офсајд технологији и биће подршка при доношењу одлука. Технологија ће помагати судијама да идентификују појединачни додир лопте, смањујући време утрошено на решавање момената у игри с руком.

Алберт и фудбалска љубав, маскота и лопта

Званична маскота турнира зове се Алберт. Плишани медвед је први пут представљен навијачима у Гелзенкирхену у јуну 2023. године.

Лопта којом ће бити игране утакмице на првенству Европе носи назив фудбалска љубав (fussball liebe), направљена је у сарадњи Адидаса и Уефе. 

Илустрације сваког од стадиона биће утиснуте на лопти поред имена сваког града у коме ће се играти утакмице.

Новчана награда од 331 милион евра биће равномерно подељена националним федерацијама, а шампион ће добити 28,5 милиона евра, ако дође до трофеја без пораза.

Под слоганом "Уједињени фудбалом", Европско првенство 2024. године очекује се да ће овај догађај привући милионе гледалаца из целог света. И засигурно ће барем на месец дана фудбал бити доминантна тема у званичним, али и кафанским разговорима.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије