ШВА - НЕМ 21.00 (РТС1)
ШКО - МАЂ 21.00 (РТС2)

Диселдорф - мали Париз и у њему мали Токио

Диселдорф на Рајни је главни град покрајине Северна Рајна-Вестфалија и културно чвориште Рурске области. Због развијене модне индустрије зову га "мали Париз", а у њему живи трећа најбројнија јапанска заједница у Европи, која има свој кварт - "мали Токио".

Диселдорф - мали Париз и у њему мали Токио Диселдорф - мали Париз и у њему мали Токио

Диселдорф је живописан град на обали реке Рајне. Налази се у Рурској области и главни је град покрајине Северна Рајна-Вестфалија. Познат је по свом богатом културном наслеђу, зеленилу, али и бројним могућностима за разоноду.

По подацима Евростата у граду живи око 650.000 становника. У Диселдорфу је све близу и на дохват руке, као што се и можете очекивати од града који у имену има немачку реч за село - dorf.

Међутим, данашњи Диселдорф је далеко од села, он је европска метропола. Ова трансформација одговара отвореном и космополитском начину живота који се види на сваком углу.

У Диселдорфу се налази највећи број музеја и галерија у покрајини, а шетња обалом Рајне представља један од омиљених начина да се град истражи и упозна.

Под конац дотерано зеленило једно је од главних обележја Диселдорфа, а парк "Kö-Bogen II" има највећу зелену фасаду у Европи. Његових осам километара живих ограда од граба и преко 30.000 биљака део су иновативног одговора Диселдорфа на климатске промене.

Стари град у Диселдорфу врви од места на којима се може попити одлично пиво или погледати утакмица локалног фудбалског клуба - Фортуне. Око 260 пабова, ресторана и барова спаковано је на свега пола квадратног километра.

Културни живот Диселдорфа је разнолик. Град је познат по својим фестивалима, укључујући престижни међународни филмски фестивал који је после берлинског најзначајнији у Немачкој. Ту је одржана и Песма Евровизије 2011. године на којој је победио Азербејџан.

Диселдорф је модна престоница Немачке и отуда његов надимак "мали Париз". Чувен је по градском шеталишту са мноштвом луксузних модних бутика - Кенигсале односно Краљевска алеја.

Након Лондона и (правог) Париза, Диселдорф је град са најбројнијом јапанском заједницом у Европи. У четврти "мали Токио", до које се стиже кратком шетњом од главне железничке станице, може се појести одличан суши или рамен, и то у амбијенту који неодољиво подсећа на престоницу Земље излазећег сунца.

Распоред утакмица у Диселдорфу:
17. јун: Аустрија - Француска 21.00 (Група Д)
21. јун: Словачка - Украјина 15.00 (Група Е)
24. јун: Шпанија - Албанија 21.00 (Група Б)
1. јул: 2Д - 2Е - 18.00 (осмина финала)
6. јул: П40 - П38 18.00 (четвртфинале)

недеља, 23. јун 2024.
29° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару