ШПА - ИТА 0:0
ДАН - ЕНГ 1:1 (крај)
СЛО - СРБ 1:1 (крај)
Читај ми!

Штутгартска арена – од Готлиба Дајмлера до Мерцедеса

Стадион у Штутгарту често је мењао име и још чешће био поприште великих такмичења, како фудбалских тако и атлетских. Један је од најстаријих у Немачкој, а на њему је репрезентација те земље 1950. одиграла прву међународну утакмицу након завршетка Другог светског рата, али и прву после уједињења западне и источне стране, 40 година касније.

Штутгартска арена – од Готлиба Дајмлера до Мерцедеса Штутгартска арена – од Готлиба Дајмлера до Мерцедеса

Стадион који из спонзорских разлога носи име "МХП арена" када на њему игра Штутгарт, један је од најстаријих у Немачкој. Променио је неколико имена почевши од иницијалног "Штутгартер кампфбан" током саме изградње која је трајала од 1929. до 1933.

Како је отворен усред успона нациста и Адолфа Хитлера, име лидера Трећег Рајха уметнуто је у назив стадиона.

Од 1949. звао се "Некарстадион" по оближњој реци, пре него што је 1993. преименован у "Стадион Готлиб Дајмлер" у част немачког инжењера заслужног за изум мотора са унутрашњим сагоревањем и развој четвороточкаша.

Све до 2008. стадион је носио Дајмлерово име, а било је само питање времена кад ће се умешати моћни "Мерцедес", чије су седиште и музеј аутомобила у близини стадиона. Уласком аутомобилског гиганта стадион је добио нови назив који је био на снази све до 2023. године – "Арена Мерцедес-Бенц".

Тада је урађена потпуна реконструкција и прилагођавање фудбалској атмосфери, што је подразумевало уклањање атлетске стазе и приближавање трибина терену.

Кровна конструкција "Штутгартске арене" изграђена је од прецизно скројених мембрана од полиестера пресвученог ПВЦ-ом, а кровно ткиво је довољно јако да издржи 1.000 килограма тежине по квадратном дециметру. Кров је окачен о украсни челични оквир који се простире око целог стадиона и даје му препознатљив и уникатан изглед.

О значају и богатој историји стадиона у Штутгарту говори чињеница да је репрезентација Немачке прву међународну утакмицу након Другог светског рата одиграла 1950. против Швајцарске управо на њему, док је 1990. исти противник на истом игралишту увеличао и први меч после уједињења западне и источне стране.

"Штутгартска арена" је била поприште прегршт великих такмичења, међу којима су првенства Европе (1986) и света (1993) у атлетици, Европско првенство у фудбалу 1988, Мундијали 1974. и 2006, укључујући и утакмицу за треће место у којој је Немачка дошла до бронзе победом над Португалијом.

Трибине у Штутгарту сведок су и два финала Купа европских шампиона – 1959. је Реал Мадрид савладао француски Ремс са 2:0. а 1988. је ПСВ Ајндховен победио Бенфику након пенала. На истом игралишту, Атлетико Мадрид је 1962. са 3:0 савладао Фјорентину у финалу Купа победника купова.

Капацитет "Штутгартске арене" за Европско првенство биће 54.000 навијача, а почевши од 16. јуна ту ће се играти пет мечева, укључујући дуел домаћина Немачке и Мађарске и једно четвртфинале. Ту ће снаге одмерити и Данска и Словенија, противници Србије из групе Ц.

Распоред утакмица на "Штутгарт арени":
16. јун: Словенија – Данска 18.00 (Група Ц)
19. јун: Немачка – Мађарска 18.00 (Група А)
23. јун: Шкотска – Мађарска 21.00 (Група А)
26. јун: Белгија – Украјина 18.00 (Група Е)
5. јул: П39 – П37 18.00 (четвртфинале)

четвртак, 20. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије