ШПА - ИТА 1:0 (крај)
ДАН - ЕНГ 1:1 (крај)
СЛО - СРБ 1:1 (крај)

Штутгарт - колевка брзих аутомобила и доброг вина

Главни град покрајине Баден-Виртемберг са преко 600.000 становника у ужем градском језгру, познат по брзим аутомобилима и добрим винима, увек је међу домаћинима великих спортских догађаја у Немачкој.

Штутгарт - колевка брзих аутомобила и доброг вина Штутгарт - колевка брзих аутомобила и доброг вина

Штутгарт је смештен у такозваном "штутгартском казану" - долини између планине Шварцвалд и Швапске Јуре. Лежи на реци Некар и четврта је највећа метропола у Немачкој са 5.500.000 становника у широј области града.

Порекло имена града везује се за стару немачку реч "штут", што значи коњушница, припојену речи "гартен", односно првобитном имену насеља између две планине.

Стога је и коњ кроз историју увек био на градском грбу. Штутгарт и јесте служио као коњушница и резиденција у раном периоду своје историје.

Индустријализација и долазак железнице почетком 19. века донели су нагли економски раст овом граду, са врхунцем у сфери аутомобилске индустрије.

Штутгарт важи за "колевку аутомобила" јер су у њему Готлиб Дајмлер и Карл Бенц развијали патенте за четвоточкаше из којих ће се изродити компанија "Мерцедес-бенц". Сем "Мерцедеса", седишта у Штутгарту и околони имају "Порше" и "Ауди". 

"Казан" у којем је Штутгарт смештен, уз благу климу и реку Некар, погодан је и за производњу вина. Виртембершко винско подручје од 110 квадратних километара званично је обухваћено немачким законом о грожђу.

Штутгарт је у самом европском врху по БДП-у и малој стопи криминала. Изузетно развијена индустрија примамљива је за страну радну снагу, те је само 39 одсто припадника националних мањина из земаља Европске уније.

Најзначајније знаменитости Штутгарта су ТВ торањ, односно кула висока 217 метара на узвишењу изнад града, Градски музеј, као и музеји највећих произвођача аутомобила - "Мерцедеса", "Поршеа"...

Распоред утакмица у Штутгарту:
16. јун: Словенија - Данска 18.00 (Група Ц)
19. јун: Немачка - Мађарска 18.00 (Група А)
23. јун: Шкотска - Мађарска 21.00 (Група А)
26. јун: Белгија - Украјина 18.00 (Група Е)
5. јул: П39 - П37 18.00 (четвртфинале)

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије