ХРВ - АЛБ 0:0
НЕМ - МАЂ (18.00)
ШКО - ШВА (21.00)

Дортмунд - град најбољих навијача и место где се фудбал живи

Живахни и гостољубиви Дортмунд, смештен у центру Северне Рајне-Вестфалије, жељно ишчекује фудбалске навијаче из целе Европе. То не чуди, с обзиром да фудбал игра значајну улогу у срцима и животима више од 600.000 становника града у којем се воли Борусија Дортмунд.

Дортмунд - град најбољих навијача и место где се фудбал живи Дортмунд - град најбољих навијача и место где се фудбал живи

Дортмун је град који воли и живи за лопту, па ће навијачи, поред утакмица својих националних тимова на култном "Вестфалену", који слави пола века постојања, искуство моћи да употпуне посетом музеју посвећеном историји немачког фудбала. Најављен је посебан доживљај током Европског првенства.

Спорт и култура су главни адути Дортмунда. Чувени "Дортмундер У", некада висока зграда локалне пиваре, сада је центар уметности и креативне индустрије који и даље осваја посетиоце.

Угаљ, челик и пиво гарантовали су Дортмунду економски просперитет након мрачног времена Другог светског рата.

Организатори Европског првенства посебно препоручују пабове и локално пиво из овог града, али и уличну храну међу којом је најпознатији помфрит преливен мајонезом и кечапом - једноставно, али одлично у комбинацији са неодољивом кобасицом.

Амбасадори Дортмунда током Европског првенства биће легендарни немачки голман Роман Вајденфелер и некадашња фудбалерка Аника Кран.

Вајденфелер је био члан немачке репрезентације која је освојила Мундијал 2014. године. Придружио се Дортмунду 2002. и остао у клубу 16 година током којих је са "милионерима" освојио две титуле шампиона Немачке.

Аника Кран, некада врсни централни дефанзивац, одиграла је 137 утакмица за национални тим у периоду од 2005. до 2016. Освојила је Светско првенство и два шампионата Европе, као и Лигу шампиона за жене са Дуизбургом.

Распоред утакмица у Дортмунду:
15. јун: Италија - Албаније 21:00 (Група Б)
18. јун: Турска - Грузија 18:00 (Група Ф)
22. јун: Турска - Португалија 18:00 (Група Ф)
25. јун: Француска - Пољска 18:00 (Група Д)
29. јун: 1А - 2Ц 21:00 (осмина финала)
10. јул: П47 - П48 21:00 (полуфинале)

среда, 19. јун 2024.
35° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије