ШПА - ЕНГ 2:1 (КРАЈ)
Читај ми!

Стојковић: Тријумф Шпаније је победа фудбала, Јамал је будућа звезда

Селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић рекао је да је тријумф Шпаније на Европском првенству победа фудбала, као и да је Ламин Јамал будућа звезда.

Шпанија је у недељу освојила Евро, пошто је у финалу победила Енглеску резултатом 2:1. 

"Од прве до последње утакмице било је очигледно да су Шпанци у свим елементима игре доминантни у односу на своје противнике и да су апсолутно припремљени за једно овако важно такмичење. Рекорди које су оборили током шампионата довољно говоре о њиховој супериорности. Велика концентрација квалитета, како на терену, тако и на клупи за резерве, амбијент у екипи на врхунском нивоу и најважније од свега, тимски дух који ниједног тренутка није доведен у питање. Све су то фактори од кључног значаја у савременом фудбалу и не треба да нас чуди што је Де ла Фуентова екипа деловала толико моћно у Немачкој", сумирао је утиске селектор Србије за сајт ФСС-а.

Стојковић је на позив председника Уефе Александера Чеферина, заједно са бројним званицама европског и светског фудбала, пратио финални меч на Олимпијском стадиону у Берлину. 

"Све што фудбал чини најлепшом игром на свету и због чега публика долази на стадионе, Шпанија је демонстрирала у протеклих месец дана. Техника, брзина, беспрекорна физичка спрема, трчање, пресинг. Разговарао сам синоћ у ложи са колегама из других земаља, сви кажу да је највећа предност Шпаније у томе што је Де ла Фуенте дуги низ година радио у млађим категоријама шпанског Савеза и што све ове клинце познаје у душу. Направио је храбар потез са сменом генерација, спојио искуство и енергију, створио тим који плени заједништвом и коме је колектив на врху листе приоритета", додао је Стојковић.

Селектор Србије је истакао колико је у модерном фудбалу важно подредити се тиму.

"У модерном фудбалу, веома је важно да сви играчи своје индивидуалне квалитете подреде екипи и да живе једни за друге. Небитно је ко игра, а ко седи на клупи. Ви сте синоћ на клупи Шпаније имали Наћа и Хоселуа, играче који су прваци Европе са Реалом. Битна је репрезентација и стил игре. Шпанска игра одавно није само тики-така. То је сада једна модернија и савршенија верзија. Стил фудбала у коме сваки играч ради за екипу и својим квалитетом доприноси успеху колектива", изјавио је Стојковић.

Видели смо два различита полувремена, морамо да учимо од Кејна и Морате

Према мишљењу селектора Србије, Драгана Стојковића, у финалу су виђена два различита полувремена.

"Карембе и Макелеле су ми у полувремену рекли да излази Родри због повреде и да улази Зубименди. Вртели су главом, у смислу колико ће се то одразити на игру шпанског тима. Али видели сте, када постоји систем, једна промена не може ништа драстично да промени. Темпо, ритам игре, физиономија, све остаје исто. Можда и боље, као што се десило синоћ. Шпанија је показала да и без Родрија делује моћно, дали су гол и створили још један зицер у првих 90 секунди другог полувремена", констататовао је Стојковић.

Како је нагласио некадашњи фудбалер Црвене звезде и Олимпика из Марсеја, два тренда су привукла пажњу свим стручњацима.

"Први је дупла маркација у фази високог пресинга, где агресивност шпанских играча није утицала на компактност линија тима. Други тренд је да су играчи увек примали лопту у покрету, не остављајући противнику простор за размишљање и брзу реакцију.  То је према њиховом мишљењу најефикаснији начин да се створи бројчана предност у зонама терена где се одвија акција. То су и кључни разлози доминације Шпаније у свим сегментима игре и на свакој утакмици током овог Европског првенства. Задња линија чврста и уиграна. Везни ред агресиван и са играчима чије су техничке могућности на вансеријском нивоу. И напад који је изузетно функционалан са два млада аса попут Вилијамса и Јамала, плус искусни Мората у централи, деловали су буквално неукротиво", рекао је селектор Србије.

Стојковић се осврнуо на то што капитен фудбалске репрезенатције Енглеске Хари Кејн још увек нема трофеј у својој каријери.

"Податак звучи заиста утопијски. Реч је о једном од најбољих нападача данашњице. Мени је још један детаљ са утакмице оставио јак утисак, а то је излазак из игре Кејна и Морате. Два капитена, два лидера својих репрезентација. Ниједан гест, ни најмања реакција која би нарушила дух у екипи. Одлазе на клупу, пружају подршку. То су ствари на којима сви морамо да учимо. Нема сујете и превеликог ега, сви су су служби колектива и победа је свима заједнички циљ", рекао је Стојковић.

Јамал је откровење турнира, рекли су ми да имамо шансе против Шпаније

Стојковић је прокоментарисао и наступе најбољег младог играча Евра, Шпанца Ламина Јамала, за ког сматра да је откровење шампионата.

"Будућа звезда светског фудбала. Изузетно фудбалски интелигентан, игра рутински, зрело. Вуче потезе који у његовим годинама делују импресивно. Није Де ла Фуенте луд што га је гурнуо у ватру и доделио му улогу протагонисте у тиму. Круна је тај гол против Француске, жао ми је што и синоћ није искористио бар једну од две сјајне шансе. Треба одати признање и Пикфорду на бравурозним интервенцијама. Једно је сигурно, Јамал је освежење за европски фудбал и момак који ће својим чаролијама да нас забавља у наредних 15 година", сматра Стојковић.

Фудбалери Србије имаће прилику да буду први противници нових првака Европе. Утакмица првог кола А дивизије Лиге нација између Србије и Шпаније је заказана за 5. септембар на стадиону "Рајко Митић".

"Радујем се и срећан сам што ће Шпанци прву званичну утакмицу као нови шампиони Европе одиграти против наше репрезентације и пред нашом публиком. То је прилика да Маракана буде пуна и да им честитамо на фантастичном резултату који су направили у Немачкој. Са друге стране, то је прилика и за наше момке да се одмере са најјачом репрезентацијом на континенту. Има ли већег изазова од дуела са Олмом, Вилијамсом, Јамалом, Родријем, Моратом. Можда у индивидуалном смислу нисмо на њиховом нивоу, али све може да се надокнади борбеношћу, тимским духом и колективном игром. Важна је стратегија, трка, агресија. Да сваки играч који добије шансу од првог минута и сваки који уђе са клупе, спроведе у дело све оно што смо замислили и што смо се договорили пре утакмице", нагласио је Стојковић.

Стојковић је додао и да су му саговорници у Берлину пренели да Србија има шансе против Шпаније.

"Причао сам са Капелом, Венгером, Клопом, Бенитезом, Мојесом. Њихово мишљење не разликује се пуно од оне анализе коју смо направили после Европског првенства. Капело ми је рекао да нисмо заслужили да изгубимо од Енглеске. Каже: 'није то било тако лоше'. Мора да се да гол, мора да се победи. Сви се враћају на шансе Митровића против Словеније. Једна лопта у мрежи и потпуно друга прича. Рекли су ми главу горе, да извучем поуке, да тим треба да се освежи. Допада им се моја идеја и подмлађивању репрезентације. Клопу сам честитао на свим подвизима у досадашњој каријери. Није лако седети на клупи Ливерпула и у континуитету освајати трофеје. Колико сам могао да приметим, не пати за фудбалом. После толико година, заслужио је да се одмори", закључио је Стојковић.

Србија је Европско првенство завршила на последњем месту у групи Ц са два освојена бода.

уторак, 16. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару