СЛВ - РУМ 18.00
УКР - БЕЛ 18.00
ЧЕШ - ТУР 21.00
ГРУ - ПОР 21.00
Читај ми!

Фолкспаркстадион – трибине на којима је сат престао да куца

Модерни "Фолкспаркстадион" у Хамбургу изграђен је на месту старог, али је окренут за 90 степени да би се искористила сунчева светлост, а атлетска стаза је уклоњена. Сат у северозападном углу трибина дуго је и пркосно одбројавао, све док се 2018. није догодило оно чему се мало ко надао – Хамбургер је испао из Бундеслиге.

Фолкспаркстадион – трибине на којима је сат престао да куца Фолкспаркстадион – трибине на којима је сат престао да куца

Стадион у Хамбургу је дом фудбалера Хамбургера (ХСВ), некадашњег шампиона Европе. Неколико пута је из спонзорских разлога мењао име, али ће током Европског првенства носити своје изворно – "Стадион народног парка".

"Фолкспаркстадион" је изграђен у периоду од априла 1998. до септембра 2000. године на месту некадашњег стадиона. Дом Хамбургера временом је постао крајње застарао и темељна модернизација била је неминовна, нарочито у светлу Светског првенства 2006, за који се Немачка кандидовала у то време.

У односу на претходни, стадион је окренут за 90 степени да би се искористила сунчева светлост. Уклоњена је атлетска стаза како би се гледаоци примакли терену и створила права фудбалска атмосфера.

Нови и модеран спортски објекат отворен је 2. септембра 2000, када је Немачка победила Грчку са 2:0. Данас припада четвртој категорији стадиона по категоризацији Уефе.

Занимљив детаљ додат је 2001. у северозападни угао трибина – велики сат који је одбројавао колико је времена прошло од оснивања Бундеслиге 24. августа 1963. Све то као подсетник да је ХСВ једини немачки клуб који је од првог дана континуирано играо у Бундеслиги. Међутим, ХСВ је 2018. испао у нижи ранг, па је часовник ажуриран да одбројава време од оснивања клуба, пре него што је 2019. скинут и замењен координатама "Фолкспаркстадиона".

Неће бити први пут да је стадион у Хамбургу поприште великих такмичења јер су на њему игране утакмице два Мундијала – 1974. и 2006, као и полуфинале шампионата Европе 1988. у којем је домаћин изгубио од Холандије са 2:1.

На "Фолкспаркстадиону" је одиграно и финале Лиге Европе 2010. године, када је Атлетико Мадрид славио против Фулама – 2:1.

Током сезоне 2023/24. Хамбург је био привремени дом Шахтјора из Доњецка, који због рата у Украјини мечеве Лиге шампиона није могао да организује на свом терену.

Није се на хамбуршком стадиону играо само фудбал. У јулу 2011. на њему је, пред распродатим трибинама, организован бокс меч између Владимира Кличка и Дејвида Хеја, а бројне музичке звезде певале су и свирале на истом месту.

Током Европског првенства, утакмицама на "Фолкспаркстадиону" присуствоваће 49.000 навијача. Гледаће пет мечева, укључујући и једно четвртфинале.

Распоред утакмица на "Фолкспаркстадиону":
16. јун: Пољска – Холандија 15.00 (Група Д)
19. јун: Хрватска – Албанија 15.00 (Група Б)
22. јун: Грузија – Чешка 15.00 (Група Ф)
26. јун: Чешка – Турске 21.00 (Група Ф)
5. јул: П41 – П42 21.00 етвртфинале)

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару