ХРВ - АЛБ 0:0
НЕМ - МАЂ (18.00)
ШКО - ШВА (21.00)
Читај ми!

Лајпцишки стадион – модерни наследник гиганта из времена Источне Немачке

Данас модеран дом фудбалера РБ Лајпцига, налази се на месту некада највећег стадиона у Немачкој и једног од највећих у Европи. У њега су уграђени најнапреднији аудио-визуелни системи – осветљење је интегрисано у кров, а акустика на стадиону је најбоља у држави. Навијачима Србије није остао у лепом сећању.

Лајпцишки стадион – модерни наследник гиганта из времена Источне Немачке Лајпцишки стадион – модерни наследник гиганта из времена Источне Немачке

Због правила Фифе и Уефе да се не рекламирају компаније које нису званични спонзори шампионата, стадион у Лајпцигу за време Европског првенства неће се звати "Ред бул арена", као када на њему игра бундеслигаш РБ Лајпциг.

На месту које сада краси, некада се налазио двоструко већи спортски објекат – "Централни стадион". Отворен 1956, после 15 месеци изградње, био је то највећи стадион у Немачкој и један од највећих у Европи. Могао је да прими више од 100.000 гледалаца.

Веома важан за репрезентацију Источне Немачке и локалну Локомотиву, након политичких промена и пада Берлинског зида, стадион је почео да пропада, све док у октобру 1997. градске власти нису донеле радикалну одлуку.

Од децембра 2000. до марта 2004. унутар зидина гигантског старог стадиона грађен је нови, модеран објекат намењен само фудбалу. У њега су уграђени најнапреднији аудио-визуелни системи – осветљење је интегрисано у кров који може бити навучен у случају потребе, а акустика на стадиону је најбоља у Немачкој.

До самих трибина долази се специјално саграђеним мостовима дугим двадесетак метара, којима се пролази директно са капија старог стадиона. Комплетан спољни зид накадашњег гиганта је задржан, а некадашње трибине покривине су травом.

Као и претходник, нови стадион у Лајпцигу звао се "Централни", све док 2009. познати произвођач енергетских пића "Ред бул" није загосподарио локалним клубом и преименовао га у РБ Лајпциг. У складу са великим амбицијама, тада и даље нижелигаш преселио се из свог претходног дома на далеко већи стадион који је 2010. из спонзорских разлога добио ново име – "Ред бул арена".

Стадион у Лајпцигу је једини у Источној Немачкој који је био домаћин утакмица Светског првенства 2006. Добро га памте навијачи тада Србије и Црне Горе која је на њему изгубила од Холандије резултатом 1:0 и најавила дебакл који је уследио.

Годину дана раније, "Централни стадион" је био једно од места одржавања Купа конфедерација, а на њему је одигран меч за треће место. Од 2005. до 2007. године био је поприште финала немачког Лига купа.

Због добре акустике стадион у Лајпцигу су посетили и обожаватељи Тине Тарнер, Пола Макартнија, Џенезиса, Бруса Спрингстина, Дипеш мода и многих других музичких великана који су на њему организовали концерте.

"Лајпцишки стадион", како ће се званично звати током Европског првенства, моћи ће да прими 40.000 навијача – мање од свих осталих. На њему ће бити одиграна четири меча, укључујући један дуел осмине финала.

Распоред утакмица на "Лајпцишком стадиону":
18. јун: Португалија – Чешка 21.00 (Група Ф)
21. јун: Холандија – Француска 21.00 (Група Д)
24. јун: Хрватска – Италија 21.00 (Група Б)
2. јул: 1Д – 2Ф 21.00 (осмина финала)

среда, 19. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије