ШВА - НЕМ 21.00 (РТС1)
ШКО - МАЂ 21.00 (РТС2)

Пропозиције Европског првенства - како до нокаут фазе

Европско првенство у Немачкој почиње 14. јуна, а финале у Берлину заказано је за 14. јул. На шампионату учествују 24 национална тима, а 16 најбољих ће из групне фазе такмичења проћи у нокаут фазу.

Пропозиције Европског првенства - како до нокаут фазе Пропозиције Европског првенства - како до нокаут фазе

Групна фаза:

Учесници Европског првенства жребом су разврстани у шест група (А, Б, Ц, Д, Е и Ф) са по четири национална тима у свакој групи.

Свака репрезентација одиграће по једну утакмицу са сваким противником из своје групе. Победом се освајају три бода, за реми се добија бод, док поражени не осваја бодове. 

Пласман у нокаут фазу такмичења односно осмину финала обезбедиће по две најбоље националне селекције из сваке групе, али и четири најбоље од укупно шест трећепласираних тимова.

Трећепласирани тимови биће рангирани на основу:

  1. броја освојених бодова;
  2. гол-разлике;
  3. броја постигнутих голова;
  4. броја победа;
  5. мањег броја дисциплинских поена (један поен се добија за жути картон, три поена за црвени картон који је последица два жута картона, три поена за директни црвени картон, а четири поена за жути картон након којег је уследио директан црвени картон);
  6. позиције у укупном пласману у квалификацијама за Европско првенство, осим ако је једна од изједначених селекција Немачка, која се квалификовала као домаћин турнира;
  7. одлучиће жреб.

У случају да по завршетку групне фазе такмичења две или више репрезентација у истој групи имају једнак број освојених бодова, о пласману у осмину финала одлучиваће редом следећи критеријуми:

  1. већи број освојених бодова у међусобним дуелима изједначених тимова;
  2. боља гол-разлика у међусобним дуелима изједначених тимова;
  3. већи број постигнутих голова у међусобним дуелима изједначених тимова;
  4. у случају када су више од две селекције биле изједначене по броју бодова, а након примене критеријума од 1 до 3 још увек постоје изједначени тимови, они ће поново бити примењени, али рачунајући само међусобни дуел репрезентација које су и даље изједначене након првог круга примене прва три критеријума. Ако се ни тада један од тимова не издваја, биће примењени наредни критеријуми;
  5. боља гол-разлика рачунајући све утакмице у групи;
  6. већи број постигнутих голова рачунајући све утакмице у групи;
  7. ако у последњем колу групне фазе играју две екипе које су изједначене по броју бодова, гол-разлици и броју постигнутих головима и ремизирају у међусобном дуелу, о пласману ће одлучивати извођење пенала (овај критеријум се не користи ако више од два тима имају једнак број бодова);
  8. мањи број дисциплинских поена рачунајући све утакмице у групи (један поен се добија за жути картон, три поена за црвени картон који је последица два жута картона, три поена за директни црвени картон, а четири поена за жути картон након којег је уследио директан црвени картон);
  9. боља позиција у укупном пласману у квалификацијама за Европско првенство, осим ако је једна од изједначених селекција Немачка, која се квалификовала као домаћин турнира;
  10. одлучиће жреб.

Нокаут фаза:

Нокаут фаза Европског првенства почиње дуелима осмине финала, а завршава се финалом које ће бити одиграно 14. јула на Олимпијском стадиону у Берлину.

У зависности од позиције коју су заузели у својој групи, тимовима ће у костуру нокаут фазе припасти унапред одређено место.

Све утакмице нокаут фазе, од осмине финала до финала, су елиминационе. Победник пролази у наредну рунду, а за пораженог је такмичење завршено.

Ако је резултат утакмице нокаут фазе изједначен након 90 минута фудбала (плус зауставно време), играју се продужеци (два периода од по 15 минута). Ако је нерешено и после продужетака, победник ће бити одлучен извођењем једанаестераца.

Нема утакмице за треће место. За поражене у полуфиналу турнир је завршен.

недеља, 23. јун 2024.
31° C

Коментари

Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Браво
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Respekt za napisani tekst.Bravo.
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару