ШВА - НЕМ 21.00 (РТС1)
ШКО - МАЂ 21.00 (РТС2)
Читај ми!

Белгија - репрезентација склона разочарањима

Репрезентација Белгије у последњој деценији позната је као селекција са великим бројем звучних имена, али и безначајних резултата. Овогодишњи шампионат прилика је да некада велике фудбалске звезде које се ближе окончањима каријера обрадују своје навијаче.

Белгија - репрезентација склона разочарањима Белгија - репрезентација склона разочарањима

Ако постоји генерација која је донела разочарања и драстично подбацила на свим такмичењима на којима је учествовала, онда је то селекција Белгије.

Прва репрезентација на Фифиној ранг листи током прошле деценије није успела да оправда улогу фаворита ни на једном такмичењу на којем се појавила, а сада истрошена неуспесима и уморена годинама њена најјача генерација има последњу прилику.

Поред притиска са којим ће се сусретати селектор Доминико Тедеско, навијачи ново разочање неће опростити ни Акселу Витселу, Кевину де Брујнеу, Јанику Караску, а ни Ромелу Лукакуу.

Историја Белгије на континенталним шампионатима

Историја белгијске фудбалске репрезентације на европским првенствима је богата и динамична а испуњена је бројним успонима и падовима некада првог тима на Фифиној ранг листи.

Белгија, позната по надимку "Црвени ђаволи", била је један од оснивача Европског првенства.

Први значајнији успех "Црвени ђаволи" остварили су на Европском првенству давне 1972. када је селекција искористила предност домаћег терена и изборила пласман у полуфинале. Ту их је зауставила Западна Немачка, али су у борби за треће место савладали Мађарску, освојивши бронзану медаљу.

Овај успех означио је Белгију као озбиљног конкурента на европској сцени и пружио темељ будућим генерацијама фудбалера.

Током осамдесетих година минулог века, Белгија је наставила да се развија као фудбалска сила Старог континента. На Европском првенству 1980. у Италији ова селекцијаје постигла свој највећи успех до тада.

Предвођена талентима као што су Јан Кулеманс и Ерик Геретс, Белгија је стигла до финала након импресивних наступа у групној фази и полуфиналу. У финалу су се састали са Западном Немачком која је поново била кобан ривал, наневши им пораз 2:1.

Ова сребрна медаља остаје најбољи резултат “Црвених ђавола“ на Европском првенству до сада и представља својеврсну прекретницу у историји белгијског фудбала.

После овог резултата, Белгија је доживела период стагнације на европским шампионатима. Нису успели да се квалификују за турнире 1984. и 1988., а њихов повратак на Евро 1996. био је неуспешан јер нису успели да прођу групну фазу.

Сличан сценарио поновио се и 2000. године, када су заједно са Холандијом били домаћини шампионата, али су поново заустављени после три меча у групи.

Ренесанса у 21. веку

Ренесанса белгијског фудбала почела је почетком 2010-их, када је на сцену ступила нова генерација талентованих играча. Под водством тренера Марка Вилмотса, Белгија се квалификовала за Еуро 2016. у Француској. Тим је био попуњен великим именима попут Тибоа Куртое, Едена Азара, Кевина Де Брујнеа и Ромелуа Лукакуа.

Белгија је стигла до четвртфинала, где је на изненађење свих поражена од Велса, али је показала потенцијал и квалитет који је обећавао боље резултате у будућности.

На Европском првенству 2020, које је због пандемије Ковида-19 одржано 2021. године, Белгија је поново била међу фаворитима.

Тим, предвођен тренером Робертом Мартинезом, играо је импресиван фудбал и стигао до четвртфинала, где је поражен од Италије, која је касније освојила првенство.

Доменико Тедеско - селекторски Алтас

Доменико Тедеско, немачки фудбалски тренер италијанског порекла, а током каријере водио је Шалке, Спартак из Москве и Лајпциг. Селектор Белгије постао је у фебруару 2023. године.

Његово именовање за селектора последњи је покушај савеза да се обнови и ојача тим након разочаравајућег учинка на Светском првенству 2022. године када је екипа учешће завршила у групној фази.

Тедеско има тежек задатак да ухвати последњи воз са златном генерацијом Белгије успе да освоји неку од медаља на Европском шампионату.

Вероватно ће он, од свих селектора бити под највећим притиском домаће јавности. Попут Атласа, дива који у старогрчкој митологији држи читаву земљу на својим леђима, мораће да пронађе начин да понесе терет проналаска стратегије која може екипи да донесе жељен резултат и бар на кратко задовољи нацију.

Кључни играчи генерације која губи сјај

Еден Азар је завршио каријеру, а није још много партија у дресу репрезентације остало ни у ногама Аксела Витсела, Јана Вертонгена, Томе Менијеа, Кевина де Брујнеа, Јаника Караска и Ромелуа Лукакуа.

Фудбалерима Белгије играње великих такмичења није непознаница, али остваривање успеха на њима, јесте.

Са великим бројем играча у тридесетим годинама којима ће ово бити последње велико репрезентативно такмичење јасно је да селекцији не недостаје искуства, а уз младе играче попут Докуа и Опенде има прилику да када нико не очекује надмаши резултат са последњих турнира.

Вођа екипе несумљиво је Кевин де Брујне, фудбалер Ситија један је од најбољих фудбалера на својој позицији, а колико значи екипи говори и податак да му је понуђен нови уговор.

Де Брујне игра на позицији офанзивног везног ирача, а уједно је и организатор игре како у тиму, тако и у репрезентацији.

Стубови дефанзиве су Јан Вертонген и Аксел Витсел којима је ово последње велико такмичење на којима учествују с обзиром да су ушли у позне играчке године.

У офанзиви ће се доста очекивати од Жеремија Докуа и Ромелуа Лукакуа. Доку је најталентованији фудбалер нове генерације у којој предводи Артура Вермирена, Јохана Бакајока и Луиса Опенду, док је Лукаку са 83 гола из 114 наступа за национални тим најбољи стрелац екипе.

Састав репрезентације Белгије

Голмани: Коен Кастелс (Волфсбург), Томас Камински (Лутон), Матс Селс (Нотингем форест);

Одбрана: Јан Вертонген (Андерлехт), Зено Дебаст (Андерлехт), Вут Фас (Лестер), Тимоти Кастањ (Фулам), Артур Тет (Рен), Максим Де Кајпер (Клуб Бриж), Тома Меније (Трабзон);

Везни ред: Аксел Витсел (Атлетико), Амаду Онана (Евертон), Астер Вранкс (Волфсбург), Јури Тилеманс (Астон вила), Орел Мангала (Лион), Кевин Де Брујне (Манчестер сити), Артур Вермерен (Атлетико);

Напад: Доди Лукебакио (Севиља), Жереми Доку (Манчестер сити), Лоис Опенда (Лајпциг), Леандро Тросар (Арсенал), Ромелу Лукаку (Рома), Шарле Де Кетеларе (Аталанта), Јохан Бакајоко (ПСВ), Јаник Фереира Караско (Ал Шабаб).

Распоред утакмица репрезентације Белгије:
17. јун: Белгија - Словачка (18.00, Франкфурт)
22. јун: Белгија - Румунија (21.00, Келн)
26. јун: Украјина - Белгија (18.00, Штутгарт)

недеља, 23. јун 2024.
31° C

Коментари

Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Браво
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Respekt za napisani tekst.Bravo.
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару