НЕМ - ДАН 2:0 (крај)
ШВА - ИТА 2:0 (крај)
Читај ми!

Данска - у мислима 1992, али реалнији је исход из 2004.

Фудбалска репрезентација Данске једна је од 11 која је освојила Европско првенство - тријумфовала је 1992. године у Шведској. На овогодишњем шампионату реално је да понове успех из Португалије 2004. године, када су играли четвртфинале. У групи Ц у Немачкој за елиминациону фазу такмичиће се против Србије, Енглеске и Словеније.

Данска - у мислима 1992, али реалнији је исход из 2004. Данска - у мислима 1992, али реалнији је исход из 2004.

Победа Данске 1992. године на првенству Европе спада у неколико најромантичнијих фудбалских прича, али и највећих фудбалских чуда у историји. Ипак, мале су шансе да Данци понове успех из Шведске, пре свега због велике и квалитетне конкуренције.

Данска је, подсећања ради, на најбољи начин искористила суспензију Југославије и стигла до титуле првака Европе, прве и једине до сада. Пре и после тога играли су два полуфинала и оба пута су били трећи - 1984. и 2021. године. Четврти су били 1964. године.

Данци су задивили фудбалску јавност партијама на претходном Европском првенству, када су стигли до полуфинала где су поражени управо од ривала из групе Енглеске са 2:1.

После Енглеске у групи Ц, Данска је на папиру, барем према искуству играчког кадра, први фаворит за други тим из скупине који би остварио пласман у нокаут рунду такмичења у Немачкој.

Одликује их стабилност и тимска игра, као и лидерство тренера Каспера Јулманда, али и луцидност везних играча на терену. Међутим, сумњу у евентуални даљи ток првенства подгрева лош резултат на Мундијалу у Катару 2022. године - последње место у групи Д.

Данска са Словенијом у квалификацијама и на Европском првенству

Данска је тријумфално започела квалификације за првенство Европе против Финске, хет-триком Расмуса Хејлунда. Крај такмичарског циклуса на путу до Немачке завршила је на првом месту у групи, испред Словеније, али са истим бројем освојених бодова - 22.

Нападач Манчестер јунајтеда, Хејлунд био је најбољи стрелац тима у квалификацијама са седам голова, а уписао је и једну асистенцију. У највећој мери гол учинак Данске на шампионату у Немачкој зависиће од учинковитости младог нападача. С тим што је креација игре у ногама његовог и клупског саиграча Кристијана Ериксена, али и фудбалера Тотенхема Пјер-Емила Хојберга.

Офанзива Данске у квалификацијама се у највећој мери концентрисала на игру преко крилних играча, услед чега се фокус противника померао с нападача на оне фудбалере који имају лопту у ногама. Нападачи су вешто то користили. Данска је постигла 19 и примила 10 голова.

Јулманд - тренер без запажених резултата

Каспер Јулманд, селектор Данске постао је 2020. године. Први велики турнир на коме је предводио национални тим било је првенство Европе 2021. године. Поражени су од Енглеске 2:1 после продужетака у полуфиналу.

Водио је Данску и до другог места у групи у А дивизији Лиге нација 2022/23, са само једним бодом иза Хрватске. На Светском првенству у фудбалу 2022. Данска је завршила на последњем месту у групи са једним нерешеним резултатом и два пораза, при чему је на турниру постигла само један гол.

Јулманд је у досадашњој каријери био тренер Лингбија, Мајнца и у два наврата Нордсјеланда. Са Лингбијем је освојио Други лигу Данске 2007. године, а шампион државе био је са Нордсјеландом 2011. Треће место на шампионату Европе 2021. године је несумњиво највеће достигнуће у каријери данског стручњака.

Извршна команда Кристијана Ериксена

Фудбалер Манчестер јунајтеда и један од симбола селекције Данске у новије време Кристијан Ериксен диктира темпо игре. Од његове километраже и прецизних додавања у највећој мери зависи и крајњи исход Јулмандовог тима.

Подсетимо, Ериксен је на претходном шампионату Европе доживео срчани застој у утакмици групне фазе против Финске. Опоравио се и уз помоћ уграђеног срчаног уређаја наставио је играчку каријеру. У критичним моментима када је Ериксен изгубио свест, Симон Кјер је показао храброст и прибраност. Пружио је неопходну прву помоћ саиграчу.

Данска је након тога играла за Ериксена који је константно слао поруке подршке тиму из болнице.

Све оно што треба да краси један тим има Данска. Дисциплину, вољу, умеће и што је најважније тимску игру.

Поред Ериксена, Данска има комбиновани тим који красе младост и искуство. Пјер-Емил Хојберг, играч Тотенхема је такође важна карика у везном реду. На голу је искусни Каспер Шмајхел, а изразити нападач је поменути Хејлунд.

Састав репрезентације Данске

Голмани: Каспер Шмајхел (Андерлехт), Мадс Хермансен (Лестер), Фредерик Ронов (Унион Берлин);

Одбрана: Андреас Кристенсен (Барселона), Симон Кјер (Милан), Јоаким Андерсен (Кристал палас), Јаник Вестергор (Лестер), Виктор Нелсон (Галатасарај), Александер Бах (Бенфика), Јоаким Меле (Волфзбург), Расмус Нисен Кристенсен (Рома), Виктор Кристијансен (Болоња);

Везни ред: Кристијан Ериксен (Манчестер јунајтед), Томас Дилејни (Андерлехт), Мортен Јулманд (Спортинг), Пјер-Емил Хојбјерг (Тотенхем), Кристијан Норгор (Брентфорд), Матијас Јенсен (Брентфорд), Микел Дамсгор (Брентфорд);

Напад: Јакоб Брун Ларсен (Барнли), Андреас Сков Олсен (Бриж), Андерс Дрејер (Андерлехт), Каспер Долберг (Андерлехт), Расмус Хејлунд (Манчестер јунајтед), Јонас Винд (Волфзбург), Јусуф Јурари Поулсен (Лајпциг).

Распоред утакмица селекције Данске:
16. јун: Словенија - Данска (18.00, Штутгарт)
20. јун: Данска - Енглеска (18.00, Франкфурт)
25. јун: Данска - Србија (21.00, Минхен)

недеља, 30. јун 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару