ХРВ - АЛБ (15.00)
НЕМ - МАЂ (18.00)
ШКО - ШВА (21.00)
Читај ми!

БВБ стадион Дортмунд – чувени темељ Жутог зида

Чувени "Вестфален", од 2005. године "Сигнал Идуна парк", а за време Европског првенства "БВБ стадион Дортмунд" један је од најпознатијих и најпрепознатљивијих стадиона на свету захваљујући "Жутом зиду" и изузетној атмосфери коју праве навијачи Борусије.

БВБ стадион Дортмунд – чувени темељ Жутог зида БВБ стадион Дортмунд – чувени темељ Жутог зида

Са капацитетом од 81.365 људи, када своје утакмице игра Борусија из Дортмунда, "Вестфален" је највећи стадион у Немачкој и седми по величини у Европи.

Његова јужна трибина која може да прими 24.454 гледаоца, највећа је трибина за стајање у Европи. Широм света чувена по невероватним сликама начичканих и густо збијених најватренијих навијача Борусије, добила је надимак "Жути зид".

Стадион "Вестфален" име је добио по покрајини Вестфалија у којој се Дортмунд налази, а изграђен је у склопу припрема за Светско првенство 1974, одржано у тадашњој Западној Немачкој. Ове године се обележава пола века откако је отворен.

Дортмунд је добио улогу једног од организатора шампиона света након што је Келн одустао, а ново фудбалско здање направљено је тик уз стари "Стадион роте ерде" – претходни дом Борусије, неупоредиво мањег капацитета.

Пошто је испала из Бундеслиге 1972. године, Борусија је била једини члан другог ранга немачког фудбала који је угостио утакмице Светског првенства на потпуно новом стадиону. Након повратка у фудбалску елиту, "милионери" су 1976. одиграла своју прву бундеслигашку утакмицу на новом објекту.

Стадион је данас знатно другачији него у то време јер је више пута реновиран, а повећаван је и капацитет. Последње значајне измене направљене су почетком века, када се Немачка кандидовала за домаћина Мундијала 2006. Столицама су попуњени углови који су деценијама раздвајали четири трибине. Да би се обезбедио неометан поглед на терен са нових места, уклоњени су унутрашњи носачи крова и замењени спољашњим пилонима у жутој боји, који данас "Вестфалену" дају карактеристичан и уникатан изглед.

Из спонзорскиг разлога, стадион од децембра 2005. носи име "Сигнал Идуна парк" по немачкој осигуравајућој кући са седиштем у Дортмунду.

Поред четири меча Светског првенства 1974, због којег је и изграђен, "Вестфален" је био поприште шест утакмица Мундијала 2006, укључујући полуфинале у којем је Италија, будући шампион, победила домаћина са 2:0.

Још једна важна и незаборавна утакмица одиграна је у Дортмунду – финале Купа Уефа (данашња Лига Европе) 2001. и голеада после које је Ливерпул са 5:4 савладао шпански Депортиво Алавес.

Када се уподоби стандардима које је Уефа наметнула за Европско првенство, стадион у Дортмунду ће моћи да прими 62.000 навијача и на њему ће бити одиграно шест утакмица, међу којима један дуел осмине финала и једно полуфинале.

Распоред утакмица на "БВБ стадиону Дортмунд":
15. јун: Италија – Албанија 21.00 (Група Б)
18. јун: Турска – Грузија 18.00 (Група Ф)
22. јун: Турска – Португалија 18.00 (Група Ф)
25. јун: Француска – Пољска 18.00 (Група Д)
29. јун: 1А – 2Ц 21.00 (осмина финала)
10. јул: П47 – П48 21.00 (полуфинале)

среда, 19. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије