ШПА - ИТА 0:0
ДАН - ЕНГ 1:1 (крај)
СЛО - СРБ 1:1 (крај)
Читај ми!

Арена Шалке – прва станица репрезентације Србије у Немачкој

Мултифункционални објекат у Гелзенкирхену, који има покретни кров и терен на извлачење, биће током Европског првенства у Немачкој поприште четири утакмице, а прву ће 16. јуна одиграти репрезентације Србије и Енглеске пред 50.000 навијача.

Арена Шалке – прва станица репрезентације Србије у Немачкој Арена Шалке – прва станица репрезентације Србије у Немачкој

Како јој име и каже, "Арена Шалке" је дом фудбалера Шалкеа 04. Од 2005, када су права продата немачкој пивари "Велтинс", носи назив "Велтинсова арена", али ће током Европског првенства, због правила Уефе, вратити изворно име.

Нови стадион у Гелзенкирхену отворен је 13. августа 2001, како би заменио застарели "Паркстадион" уочи 100. годишњице оснивања Шалкеа и након историјског успеха – освајања Купа Уефа (данашња Лига Европе) 1997.

Град и клуб су добили много више од новог фудбалског игралишта јер изузетно модерна и комфорна "Арена Шалке" има покретни кров и терен на извлачење, па је погодно место за друге спортове и велике догађаје попут концерата, фестивала, сајмова...

Арена је подигнута у непосредној близини старог стадиона и пројектована је као мултифункционални објекат са два нивоа трибина које у потпуности окружују терен.

Како се директно испод подручја на којем је стадион изграђен, на дубини од око 800 метара, налазе два окна рудника угља, главна оса стадиона је ротирана са класичног распореда север–југ на линију североисток–југозапад, чинећи арену паралелном са окнима, да би остала стабилна.

Стадион у Гелзенкирхену био је први у Немачкој са централним ЛЕД семафором који виси изнад средине терена, као у затвореним спортским дворанама, и први са тереном који у року од четири сата у потпуности може да се извуче са стадиона. 

Такав све популарнији, али и даље необичан и футуристички систем, нуди бројне користи – трава може да расте под нормалним спољашњим условима, без недостатка светлости и воде, терен се лако и брзо склања и остаје неоштећен када су на програму нефудбалска дешавања, а простор ван стадиона који није заузет тереном за време утакмица може се користити као паркинг.

Поред бројних фудбалских мечева и концерата, на "Арени Шалке" су организовани боксерски мечеви, мото-трке, утакмице Светског првенства у хокеју на леду, амерички фудбал, такмичења у пикаду...

Што се међународног фудбала тиче, у Гелзенкирхену је одиграно пет утакмица Мундијала 2006, међу којима једно четвртфинале. Управо на овом месту репрезентација Србије и Црне Горе доживела је понижавајући пораз од Аргентине – 6:0.

Угостила је "Арена Шалке" и финалисте Лиге шампиона 2004. године – Морињов Порто је са 3:0 надиграо Монако.

Током Европског првенства стадион у Гелзенкирхену ће моћи да прими 50.000 гледалаца и биће поприште четири утакмице, а прву ће 16. јуна одиграти репрезентације Србије и Енглеске.

Распоред утакмица на "Арени Шалке":
16. јун: Србија – Енглеска 21.00 (Група Ц)
20. јун: Шпанија – Италија 21.00 (Група Б)
26. јун: Грузија – Португалија 21.00 (Група Ф)
30. јун: 1Ц – 3Д/3Е/3Ф 18.00 (осмина финала)

четвртак, 20. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије