ШВА - НЕМ 21.00 (РТС1)
ШКО - МАЂ 21.00 (РТС2)
Читај ми!

Франкфуртска арена – Ајнтрахтов стадион у шуми

Дом фудбалера Ајнтрахта са капацитетом од 47.000 места има богату историју великих фудбалских дуела на клупском и репрезентативном нивоу. На овогодишњем Европском првенству биће поприште пет утакмица, укључујући један дуел осмине финала.

Франкфуртска арена – Ајнтрахтов стадион у шуми Франкфуртска арена – Ајнтрахтов стадион у шуми

Франкфуртски "Валдстадион", односно "Стадион у шуми" изграђен је 1925. године и на њему као домаћин игра Ајнтрахт. Име је добио због крајолика у који смештен, на месту где је некада било поље за војну обуку.

Четири пута је реконструисан, а последњи пут 2005. године, када му је придодат придев "Нови". Мењао је имена у складу са спонзорским уговорима или Фифиним такмичењима. Тренутни званичан назив му је "Дојчебанк парк".

"Нови Валдстадион" је првенствено дизајниран за фудбал, али има покретни кров који се скупља и увлачи под централни семафор који виси изнад средине терена, па се може користити за бројне друге спортове и велике догађаје попут концерата.

Европско првенство ове године биће шесто интернационално такмичење под окриљем Уефе и Фифе са утакмицама на "Валдстадиону". На њему су већ играни мечеви Мундијала 1974. и 2006, Евра 1988, Купа конфедерација 2005. и Светског првенства за жене 2011. године, као и финала немачких шампионата пре формирања Бундеслиге.

Најзначајнији клупски меч одигран на "Валдстадиону" је реванш меч финала Купа Уефе 1980, када је домаћин Ајнтрахт минималцем савладао претходног првака Борусију Менхенгладбах и због два поготка у претходном поразу од 3:2 дошао до титуле.

На трави франкфуртског стадиона играни су и мечеви америчког фудбала током постојања локалног клуба Франкфурт галакси, а 2023. је угостио и две утакмице америчког НФЛ-а. Чак је одржан и један бокс меч између Мухамеда Алија и Карла Милденбергера 1966. године.

Неколико утакмица у Франкфурту организовао је и Фудбалски савез Турске, пошто Турци чине значајну етничку мањину у Немачкој. Бешикташ је "у шуми" освојио турски Суперкуп победом над Галатасарајем, а турски национални тим је утакмице квалификација за Евро 2008. против Малте, Молдавије и Норвешке играо на "Валдстадиону".

Репрезентација Југославије је на Светском првенству 1974. управо на овом стадиону одиграла три утакмице – реми са Бразилом 0:0 и Шкотском 1:1 у првој, па пораз од Пољске од 2:1 у другој групној фази.

Капацитет стадиона за утакмице Европског првенства биће 47.000 места. Домаћин Немачка ће последњи дуел групне фазе против Швајцарске одиграти баш на овом месту.

За српске навијаче биће врло значајан дерби између Енглеске и Данске, противника "орлова" у групи Ц.

Распоред утакмица на "Франкфуртској арени":
17. јун: Белгија – Словачка 18.00 (Група Е)
20. јун: Данска – Енглеска 18.00 (Група Ц)
23, јун: Швајцарска – Немачка 21.00 (Група А)
26. јун: Словачка – Румунија 18.00 (Група Е)
1. јул: 1Ф – 3А/Б/Ц 21.00 (осмина финала)

недеља, 23. јун 2024.
31° C

Коментари

Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Браво
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Respekt za napisani tekst.Bravo.
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару