Читај ми!

Ели и Ники национални хероји

Дует Ели и Ники са песмом „Running Scared“ победници су такмичења 56. "Песме Евровизије" 2011. године одржане у Диселдорфу. Са освојеним 221 поеном, убедљиво испред представника Италије (189) Шведске (185), Украјине (159) и Данске (134), Ели и Ники су, осим победничког трофеја, заправо остварили највећу и вишегодишњу жељу Азербејџанаца - да организују "Песму Евровизије" у својој земљи.  

У контексту чињенице да је Азербејџан земља која је своју независност добила 1991. године, односно тачно пре 20 година, као и општег државног интереса да се што је могуће више приближе Европи и њеним културолошким вредностима, прво место симпатичног дуета Ели и Ники на "Песми Евровизије" баш 2011. у Диселдорфу за ту земљу на граници Азије и Старог континента било је много више од обичне игре.

Није тајна да је азербејџански евровизијски тим сасвим сигурно искористио све могућности новог система гласања на ESC уведен пре неколико година, по коме глас жирија има једнаку вредност као и телефонски гласови публике (50 одсто од укупне оцене у полуфиналу и финалу даје професионални жири састављен од реномираних представника из музичке индустрије, а 50 одсто су гласови публике). На тај начин остављен је додатни простор за расправе и коментаре о самом квалитету песама које се налазе на врху евровизијске табеле, односно потенцирају се различите могућности како се данас остварује победа на позорници најгледанијег музичког такмичења. 

Какви год да су тренутни евровизијски интереси, овогодишњи победници Ели и Ники су бар у Азербејџану надасве популарни музичари, уздигнути до нивоа националних хероја. Елдар Гасимов, рођен у Бакуу 1989. године, баш као и његова колегиница Нигар, и самим учешћем у финалу у Диселдорфу остварили су свој вишегодишњи сан. Обоје су обожаваоци такмичења за "Песму Евровизије" и пре 2008. године када је у Београду Азербејџан дебитовао на овом фестивалу.

Пут до Диселдорфа обезбедили су у веома напетом националном избору на коме се представило 77 извођача, а чак седам пута такмичило до финалне одлуке у директним преносима Јавног сервиса Азербејџана Телевизије Иктимаи. Песма Running Scared је, међутим, комплетан европски производ: текстописци су Стефан Орн и Сандра Бјурмананд, композитори Стефан Орн, Сандра Бјурман и Иан Фаркухарсон. 

У финалу у Диселдорфу учествовали су представници из 25 земаља чланица EBU пред око 30.000 гледалаца у самој Арени и милионске публике испред телевизијских екрана. Ели и Ники су недуго затим тријумф прославили на улицама Бакуа који је од тог тренутка почео да се припрема за организацију великог догађаја у мају 2012. године.

Место где ће се такмичење за "Песму Евровизије" одржати још није прецизирано, јер су у опцији три локације. Домаћин је почео изградњу велелепне концертне дворане која се налази у најелитнијем делу града, у луци, на обали Каспијског мора, одмах поред националне заставе. Застава је симбол града и државе, вијори се на постољу дугачком скоро 30 метара и због тога је у Гинисовој књизи рекорда. У исто време, реновирају се два објекта за ту намену: стадион као што су то учинили Немци ове године и још једну концертну дворану на самој обали мора. За сваки случај, ако до маја 2012. године не буде завршена потпуно нова Кристална дворана.

Престоница Земље ватре, Баку, и овом капиталним инвестицијом потврђује да се из дана у дан трансформише у модеран и елегантан европски град који је у исто време окружен архаичним и стотинама година готово недирнутим селима. О организацији Евровизије брине Фондација "Хејдар Алијев" на челу са супругом председника државе Илхама Алијева. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару