Читај ми!

Шведска победила, Србија трећа на Евросонгу

Швеђанка Лорен која је извела песму „Еуфорија“ победница је 57. избора за „Песму Евровизије“. Жељко Јоксимовић у Бакуу освојио треће место.

00.15 – Шведска представница Лорен победница 57. „Евросонга"!  

23.29 – Први поен у укључењима из 42 ТВ центра додељен Србији! Први максимум за Жељка – 12 бодова – из Црне Горе.

22.49 – Жељко Јоксимовић, „Ад хок оркестра" и теорија о љубави. Самоуверено, нежно па енергично, ни трага од бродолома. Украјинска представница поручила „Буди мој гост". Молдавија и „Виолиниста" затворили представљање учесника 2012. године.

22.35 – Малта у друштву најбољих захваљујући мелодији "This is the night". Калиопи и вечерас величанствена. „Џедвардси" други пут за најтрофејнију Ирску.

22.15 – Грци знају тајну афродизијака, а шведска представница шта је права „Еуфорија". Џан Бономо из Турске некој дами каже „Узврати ми љубав". Песма испуњена јаким емоцијама "Quédate conmigo" овогодишњи је шпански избор. Немачка и Роман Лоб мирно и директно у финалу. 

21.59 – Естонац От Лепланд баладом покушава да дође до трона, а Тоџи из Норвешке хип хоп звуком поручује свима да „остану" уз њега. Сабина Бабајева сигурна на домаћем терену. Група „Мандинга" из Румуније окупирала бину. Дански тим предвођен „капетаном" Солуном Самај стигли до финала на таласима.  

21.47 – „Бурановске бабушке" и у финалу направиле журку на сцени. Представници Исланда енергичним нотама угрејали публику. Раздрагана такмичарка са Кипра такође верује да јој љубав може донети победу. Директно у финале из Француске је стигла песма „Ти и ја", а из Италије ритмична нумера "Out of Love".   

21.34 – „Компакт диско" из Мађарске ослушкивао је срца око 20.000 посетилаца у Кристалној дворани „Баку". Албанка Рона Нишлиу показала је и у финалу да има веома моћан вокал. О љубави су самоуверено певали и литвански представник Дони Монтели и Маја Сар из БиХ.

21.15 – Пред око 120 милиона гледалаца у Европи и милионе љубитеља „Евросонга" на другим континентима први је изашао Британац Енгелберт Хампердинк да би поручио да „љубав може да нас ослободи".

21.01 – Величанственим ватрометом на поноћном небу Бакуа означен је почетак великог финала 57. такмичења за најбољу песму Старог континента.

19.43 – Непосредно пред почетак финала избора за „Песму Евровизије" Жељко Јоксимовић је, у укључењу у Дневник РТС-а, поручио да ће на сцени дати све од себе да песму изведе најбоље могуће и све који су у иностранству позвао да гласају за број 24.

Победник 57. такмичења за „Песму Евровизије", одржаног у престоници Азербејџана Швеђанка Лорен. Песма која је освојила Европу „Еуфорија" у финалу је изведена 17. по реду. Жељко Јоксимовић трећи. 

Вицешампионска позиција на највећем европском музичком такмичењу припала је руским представницама „Бурановским бабушкама", које су у народним ношњама отпевале песму "Party for Everybody" – спој фолклора и модерног попа.

Представница Шведске је добила 12 максималних поена од 18 земаља, а Србија од четири земље - Хрватске, Црне Горе, Бугарске и Словеније. Бабушке из села код Урала добиле су 12 поена само од Белорусије.

Првопласирана нумера освојила је 372 бода, „Бурановске бабушке" из Русије 259 бодова, а представник Србије добио је 214 гласова. 

Спектакл је одржан у Кристалној дворани „Баку", публика и жири изабрали су победника такмичења између 26 композиција.

На овогодишњем избору за најбољу песму Европе Јоксимовић певао је композицију Није љубав ствар, за коју су текст написали Марина Туцаковић и Милош Рогановић.

Јоксимовић, који је други пут учествовао на „Евросонгу" као извођач и четврти пут као композитор, 2004. године у Истанбулу са мелодијом Лане моје заузео је друго место. Сада је наступио под редним бројем 24 у пратњи „Ад хок оркестра" у саставу Ксенија Милошевић, Олга Вуловић, Милош Николић, Душан Алагић и Драган Крстић.

У конкуренцији су били и представници Велике Британије, Мађарске, Албаније, Литваније, Босне и Херцеговине, Русије, Исланда, Кипра, Француске, Италије, Естоније, Норвешке, Азербејџана, Румуније, Данске, Грчке.

Финалисти су били и извођачи из Турске, Шпаније, Немачке, Малте, Македоније, Ирске, Украјине и Молдавије.

Водитељи овогодишњег такмичења биле су две даме Лејла Алијев и Наргиз Бирк-Петерсен, а трећи водитељ био је Елдар Гасимов, члан дуета који је песмом Running Scared, у Диселдорфу на избору за „Песму Евровизије" 2011. године, обезбедио Азербејџану и Бакуу да угосте овогодишњу манифестацију највећег музичког такмичења у Европи. 

Јоксимовић је од почетка такмичења важио за једног од фаворита, а кладионице су му након одржаног другог полуфинала давале веће шансе.

Највећи фаворит била је шведска представница Лорен са песмом Euphoria, а у стопу су је пратиле симпатичне „Бурановске бабушке" из Русије, док је Јоксимовић у кладионици „Вилијам Хил" био на трећем месту, што се показало као одлична прогноза.

Судећи по квотама, најмање шансе за победу имале Босна и Херцеговина, Француска, Мађарска, Малта, Македонија и Литванија.

Гласање

Ове године враћено је раније правило по којем је публика гласала тек након свих одслушаних композиција и одгледаних наступа током сваке појединачне вечери програма.

Право гласа имали су публика и жири из 42 земље које су учествовале у такмичењу. Правила забрањују гледаоцима из Србије да гласају за свог представника, али српска дијаспора и Европа могле су да гласају за Жељка Јоксимовића!

Подршка Јоксимовићу и Србији у финалној вечери могла је бити дата слањем СМС-а.

Гласање публике у арени и крај малих екрана почело је након представљања свих композиција. Са једног броја телефона могла се послати СМС порука или упитити позив максимално 20 пута.

Директан пренос финала био на програмима РТС 1, САТ РТС, Дигитал и тест HD каналу РТС-а. 

Коментатор и у финалу избора за „Песму Евровизије" била Душка Вучинић-Лучић.