Жељков пласман је за поштовање, време ће показати

Песма Евровизије је завршена, најватренији љубитељи такмичења су тужни што се све завршило и теше их једино објаве аналитичара, који тек сада ступају на сцену. За интернет портал Радио- телевизије Србије интервјуисали смо Слободана Тодоровића, главног уредника најугледнијег и најобјективнијег домаћег евровизијског сајта escserbia.

Најватренији љубитељи Еуросонга се тешко мире са чињеницом да је овогодишње издање завршено и кажу да пате од осећања које називају "ПЕД"(постевровизијска депресија).

Ипак, о Песми Евровизије ће и даље бити приче, макар наредних месец дана јер сада на сцену ступају- аналитичари.

Слободан Тодоровић, главни уредник домаћег евровизијског сајта escserbia је, као дугогодишњи новинар и аналитичар, уверен да је овогодишњи пласман Србије и Жељка Јоксимовића фантастичан успех: Освојити треће или било које од првих 10 десет места, међу 25 учесника финала а укупно у конкуренцији од 41 песме, више je него одличан резултат." каже Тодоровић.

"Мислим да публика и просечни гледаоци Песме Евровизије, који на то такмичење гледају само као та три минута певања на лепој сцени, суштински нису свесни колико је заправо ђаволски тешко остварити добар резултат, издвојити се а камоли победити... Колико је потребно труда, креативности, енергије, воље и свакако новца уложити у промоцију песме, дефинисањe циљева. Неке земље почињу припреме већ током лета, тај процес траје некад и по 10 месеци. Србија је мала и финансијски сиромашна земља, ово Жељково треће место, је феноменалан успех и веома значајна ствар! Ако можда то неко не схвата сада, сигуран сам да ће кроз неко време то свима бити јасно."

Да ли је победничка песма на Еуросонгу, по актуелним правилима, реалан показатељ афинитета публике, имајући у виду да половину коначног резултата чине гласови петочланих стручних жирија земаља учесница?

"Тешко ми је да сада то процењујем јер још нису објављени одвојени резултати гласања стручних жирија држава- учесница и публике... Жирији јесу такође публика, само стручна, састављена од музичких професионалаца. Ипак, победничка песма и ово такмичење су нам показали да је публика "раскинула" са геслом "Лепота је у једноставности", као што је то било у претходне три године. Сада се тренд помера ка неком спектаклу, али не оном јефтином, већ виђеном, изгустираном. Лорен и Шведска су нам приказали потпуно другачију естетику за такав тип песме и по томе се много издвајају од осталих." каже Тодоровић за сајт РТС-а.

На конференцији за медије, после тријумфа у Баку арени, Лорен је изјавила да је њен рецепт за победу на Песми Евровизије - "Бити оно што заиста јеси, без икаквог претварања".
Да ли је и овог пута пресудио чувени "фактор икс" или неки други, "тајни" састојци рецепта за победу?

"Знате, нема ту много неке мистификације. Добра продукција, новац, креативни тим професионалаца, јасно дефинисани циљеви... Можда читаоци и публика не знају, али Шведска је четврта музичка продукција у Европи. И ове године су шведски аутори имали чак неколико песама у Бакуу - поред Шведске, ту је Шпанија, Италија, Малта, Азербејџан, мислим и Норвешка."

После много година, кладионице нису погрешиле, Лорен је заиста и победила. Преокрет у предвиђањима, каже Тодоровић, увек се догоди када постоји песма која се издваја: "За разлику од прошле године када су кладионице жестоко омануле, овог пута су потрефиле. Међутим, кладионице нису погрешиле ни 2010, 2009, 2005... Кладионичарским речником "из кеца у кец" су потрефиле јер се нашла једна песма која се по свему издваја, баш као што је било и тих наведених година. Ове године је Лорен доспела на топ листе одмах након победе на "Мелодифестивалену", шведском националном избору. И зато су многи, одмах после полуфинала у ком је тамо наступала, већ поручивали: "Отказујте остале националне изборе, имамо победника Евровизије". У таквој атмосфери, врло је лако наслутити- израчунати квоту."

Као врстан познавалац историјата Еуросонга и свих актуелности у вези са земљама- учесницама, од кога сте очекивали успешнији пласман?

Тодоровић : "Ух, дефинитивно од Италије и Исланда! Осмо место Италије на крају је одличан резултат, али сам дефинитивно очекивао више. Што се Исланда тиче, мислим да се са њима такође десило оно о чему сам већ говорио - раскид публике са нечим што је већ доживљавала и гледала на сцени, плус лош жреб. Међутим, то свакако не говори о квалитету песме. Морам и да споменем да сам у финалу очекивао и Финску, Швајцарску, Израел."

Једногодишња еуфорија око организације Еуросонга као да се поклопила са називом победничке песме 57. издања најстаријег музичког такмичења.

Шта бисте поручили Жељку Јоксимовићу, уметницима из "Ad hoc orkestra" и евровизијском тиму Србије?

"Желим да искажем дубоку захвалност Жељку Јоксимовићу и целој нашој овогодишњој "музичкој репрезентацији" што су нас поново учинили поноснима. Треће место је велика ствар и резултат за поштовање! Хвала вам на дивним тренуцима које смо проживели са вама током протеклих недеља и месеци."Није љубав ствар" ће се сасвим сигурно прикључити евровизијским евергрин мелодијама. Било је задовољство и част имати овакве представнике и зато се надам да ћемо убрзо поново имати разлога да се исто овако осећамо." рекао је Слободан Тодоровић, главни уредник најугледнијег домаћег евровизијског интернет портала escserbia.

У име наше медијске куће и чланова евровизијског тима РТС-а, и ове године захваљујемо Слободану Тодоровићу и његовим сарадницима на несебичној, континуираној и професионалној сарадњи, пожртвованости и допроносу достојанственој промоцији Песме Евровизије Србије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара