Представљен будући изглед архео-парка и изложбене поставке налазишта Бело брдо у Винчи

Јединствени архео-парк на отвореном планиран у оквиру локалитета Бело брдо у Винчи биће свеобухватни музеј неолитског живота, док ће изложбена поставка у Визиторском центру будућим посетиоцима пружити јединствено искуство које спаја древну историју са модерном технологијом, закључак је представљања архитектонског решења и концепта презентације на овом археолошком локалитету.

Представљен будући изглед архео-парка и изложбене поставке налазишта Бело брдо у Винчи Представљен будући изглед архео-парка и изложбене поставке налазишта Бело брдо у Винчи

Поред грађевинских радова који су већ у току, разрада концепата презентације део је друге фазе капиталног пројекта Владе Републике Србије „Реконструкција, ревитализација и презентација археолошког локалитета Бело брдо у Винчи”. Идеја је да се поред класичног изложбеног приступа, уз помоћ АР и ВР технологија, пружи могућност презентације богате баштине праисторијског археолошког локалитета најширем аудиторијуму, пре свега младима.

„Археолошки локалитет Бело брдо није само визиторски центар и галерија на отвореном, то је мост између прошлости и будућности. Наша мисија је да посетиоцима пружимо јединствено искуство које спаја древну историју са модерном технологијом. Бело брдо у Винчи је место на ком се прошлост оживљава кроз технологију будућности.

Комбиновањем аналогних и дигиталних продукција, стварамо богато, тактилно искуство које ангажује сва чула. Са једне стране имамо високо материјализовану физичку поставку, а са друге стране посетиоца чека вишемедијално искуство кроз интерактивне тачскрин екране, велике видео пројекције биоскопског карактера и напредне ВР и АР симулације. Заједно градимо мостове између епоха, стварајући нову димензију галеријског доживљаја”, објаснио Лазар Бодрожа испред креативног тима „Метаклиника” који је радио на развоју концепта презентације.

На овај начин је, према речима др Мирослава Кочића, извршног менаџера пројекта, визиторска поставка направљена тако да на иновативан начин покрива велики број тема везаних за винчанску културу.

„Прилагођена је конзумацији знања млађих генерација и најшире јавности који и јесу најбитнији сегмент будућих посетилаца. У изложби су обрађене теме од климатских промена које доводе до почетка неолита, налаза, уметности и исхране на локалитету Бело брдо, до тема попут винчанских симбола где се објашњавају и деконструишу системи раних писама и зашто винчанска култура одудара од раних државних система блиског истока."

Поред иновативне изложбене поставке, идеја је да целокупно налазиште буде свеобухватни музеј винчанске културе, са тематским поставкама о неолитском животу, због чега је у плану и изградња јединственог архео-парка на отвореном, који се пружа долином реке Болечице ка Дунаву.

Идејни концепт овог парка разрађују аутори победничког решења на међународном архитектонско-урбанистичком конкурсу, Анђела Карабашевић Суџум и Владислав Суџум, „АКВС студио“. Поред употребе природних материјала на грађевинским објектима и засада аутохтоних врста биљака на зеленим површинама, понуђено је и иновативно архитектонско решење у потпуности прилагођено програмским садржајима.

Реализацију капиталног пројекта „Реконструкција, ревитализација и презентација археолошког локалитета Бело брдо у Винчи” је започела је Влада Републике Србије 2021. године. Национална платформа „Србија ствара“ је покретач обнове и развоја локалитета Бело брдо у Винчи, а капитални пројекат имплементира Републички завод за заштиту споменика културе у директној сарадњи са кабинетом председника Владе Републике Србије, Министарством културе, Градом Београдом и Музејом града Београда.

Све активности у склопу пројекта „Реконструкција, ревитализација и презентација археолошког локалитета Бело брдо у Винчи“ рефлектују интегрални развој локалитета заснован на заштити културног наслеђа, промоцији туризма и развоју научно-истраживачке делатности.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару