Читај ми!

Ускоро нова поставка на археолошком налазишту у Винчи

Ускоро на археолошком налазишту Бело брдо нова поставка. Радници приводе посао крају, а планирана је и изградња новог центра, на месту урушене школе у Винчи.

Вредно раде мајстори на обали Дунава у Винчи. Испред археолошког налазишта Бело брдо постављени су шипови како би се зауставило клизиште, а сада се додатно ојачава бетонска ограда у води.

Као и до сада, отворена је стална поставка на уобичајеном месту. За месец дана, када радови на платоу буду завршени, посетице ће моћи да виде нове поставке неолитске културе и сазнају зашто се ово место сматра првим насељем модерног доба Европе.

„Идеја пројекта јесте да се осим заштити локалитет, да се отвори један Центар за истраживање неолитске културе, као и да се прогласи туристички простор, али и да се на прави начин представи све оно што је нама остављено, а што је почетак европске цивилизације“, наводи Јасмина Бељан Искрин, координаторка пројекта, платформа „Србија ствара“.

Пре 7000 хиљада година овде је формирана прва заједница људи, изграђене прве вишеспратнице, топио се метал и правио накит.

Како би се детаљније проучавала винчанска култура, биће изграђен научно-истраживачки центар. У плану је да оронулу стару школу у Винчи замени нова зграда, у којој ће бити месна заједница и спортско-рекреативни центар.

До краја године требало би да буде готова планска документација за изградњу свих објеката. Од материјала ће се користи дрво и трска, баш као у доба неолита. Биће изграђен археолошки парк са садржајима за децу и породице.

„Планирана је и санација леве и десне обале реке Болечице и изградња велико дренажног колектора који треба да прими сву фекалну и атмосферску воду насеља винча која дотиче до самог локалитета“, каже проф. др Дубравка Ђукановић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе.

Уређење реке и изградња колектора планирани су за следећу годину. Цео пројекат кошта нешто више од три милиона евра, а план је да све буде завршено до краја 2027. Тако ће Београд добити први музеј на отвореном.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије