Читај ми!

Београд у центру креативних индустрија: Основана прва регионална креативна мрежа

Креативне индустријe и иновације имају огроман потенцијал за регионалну сарадњу, културну дипломатију и стварање креативног екосистема, као и јачање међународног позиционирање региона и заједнички економски и технолошки напред, закључено је на првом у низу окупљања креативних центара, организација и иницијатива, одржаном у Београду, на иницијативу националне платформе Србија ствара и Центра „Ложионица“.

Том приликом основана је и прва Регионална креативна мрежа, коју чине креативни центри, организације и иницијативе из Словеније (Rog Center), Хрватске (Пучко отворено училиште Вараждин - Центар културних и креативних индустрија УПВЖ), Босне и Херцеговине (Склониште, Бања Лука), Северне Македоније (UMPACI), Албаније (Creative Industries Agency Municipality of Tirana) Црне Горе (CIM Forum Kotor, Kotor ART Festival) и Србије („Ложионица“).

„Подржавајући развој креативних индустрија у Србији протеклих шест година, колико постоји платформа Србија ствара, увидели смо да су највећи изазови за даљи развој сектора недостатак физичког простора за наше креативце као и стварање хомогеног креативног екосистема и јачи продор на међународно тржиште. Зато смо започели изградњу првог центра креативних индустрија у Србији, Ложионицу и покренули смо иницијативу за регионалну сарадњу са сличним иницитивама и центрима из региона области креативних индустрија. Управо та платформа за сарадњу, Регионална креативна мрежна коју смо заједно покренули, несумњиво ће допринети развоју овог сектора у региону, допринети размени идеја, знања и пројеката”, истиче Ана Илић, челница платформе Србија ствара Владе Републике Србије и директорка „Ложионице“.

На првом регионалном окупљању оваквог типа учествовали су и представници Унескоа, међународни стручњаци из Данске (BLOXKUB, Kopenhagen) и Француске (Centar 104 iz Pariza i BAAZAR iz Lila).

Учесницима је представљен пројекат реконструкције и адаптације старе зграде Ложионице у први центар креативних инустрија у Србији и том приликом уприличен је обилазак градилишта где су се сви учесници и партнери упознали са концептом овог пројекта.

Догађај је организован уз подршку UNESCO – Antenna Office Sarajevo, Амбасаде Краљевине Данске у Републици Србији и Француског института у Србији.

недеља, 23. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару