Читај ми!

Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару

Најлепше Српкиње шетале су црвеним тепихом на Тргу републике, борећи се за титулу Мис Србије 2024. И док сви брује о победници – ко је, одакле је, колико језика зна, где се школовала, недостаје одговор на питање - зашто је Град Београд подржао такмичење у којем се оцењује физички изглед и шарм девојака?

Има ли пуне усне и заводљиве очи, да ли је црнка, бринета или плавуша, обим груди, задњице, висина: женско тело стављено на кантар, то је, обрни-окрени, избор за Мис. Шетале су лепотице из свих делова света у купаћим костимима и свечаним тоалетама годинама и на нашим малим екранима. Из детињства памтим те сцене – на избору за Мис Универзума мама навија за Бразилку, тата за Венецуеланку, а сестра и ја за неку од "наших". Тада сам некако и научила да су жене из Јужне Америке "најлепше", тј. да важе за "најлепше".

Нисмо ни ја, а ни људи око мене, били свесни колико је бесмислено да, поред свих квалификација које нека особа може да има (па и женска), ми из године у годину одмеравамо чија је жена лепша.

За разлику од клиначких дана, када би код овог такмичења једино могло да ме изнервира уколико победи "ружњикава", данас ми смета не само што такмичења у одмеравању женске лепоте није прегазило време (и еманципација), већ и што је једно такво одржано на Тргу републике.

Приређено је гала вече, црвени тепих, а сви портали данима су најављивали овај шоу.

И јесте био шоу – међу званицама естрадне личности, ријалити учесници, инфлуенсери, а, како преносе поједини медији, и политичари и дипломатски кор.

У самом центру града, испред зграде Народног музеја и Народног позоришта, девојке од 17 до 26 година утркивале су се за ленту – Мис Србије. Бирала се најлепша, најшармантнија, најатрактивнија.

Иако су организатори истакли да је вече посвећено образовној, традиционалној, еманципованој жени, а кандидаткиње у својим биографијама навеле импресивна интересовања и активности (хуманитарни рад, дипломатија, спорт и здраве животне навике), чињеница је да то на такмичењу само “употпуњује“ њихову лепоту.

А такмичењем и награђивањем друштвено-пожељних примерака "лепотице", женама се и у 21. веку шаље порука да су вредноване по томе да ли су згодне, буцмасте или дебеле; лепе или просечне; пожељне или непожељне.

Више штете него (јавне) користи

Свођење "женског" на "тело", стигмтизација ако се не уклапаш у калуп, пољуљано самопоуздање - неки су од проблема са којима се младе жене суочавају, посебно у тинејџерским годинама. Зато оваквим такмичењима, у којима се физички изглед ставља на пиједестал, не треба давати простор ни у медијима, ни на јавним местима.

Осим тога што се представница земље у свету бира на основу тога што је неко (а упитно је и ко је тај неко) проценио да је она најлепша, проблематично је и то ко је и на основу чега проценио да је Избору за Мис место на градском тргу, испред споменика Кнезу Михаилу.

У друштву у којем се девојчице, чим почну да им се шире кукови и расту груди, сусрећу са сексуалним узнемиравањем - ваћарењем, добацивањем, звиждањем, пресретањем - на улици, у парку, школи, не постоји јавни интерес да Град стане иза једне овакве манифестације.

Интерес има искључиво приватна компанија која то организује. И познате личности које се тамо појаве - јер добро је бити виђен на догађају који су поједини медији окарактерисали као "српски Мет гала". Уколико су такве вредности део њиховог имиџа.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару