Признања за Абдулразака Гурну и Сашу Радојичића – додељене Велике награде „Иво Андрић“

У оквиру Видовданских свечаности, у Андрићграду су додељене две Велике награде „Иво Андрић”, које додељује Андрићев институт.

Награду за животно дело добио је нобеловац Абдулразак Гурна, а награду за најбољу књигу у протеклој години, добио је Саша Радојичић за збирку песама Тобоган.

Нобеловац Абдулразак Гурна, рођен је у Занзибару и у Енглеску је стигао као избеглица пре више од пет деценија. У романима је истраживао намерно брисање афричких значења, легенди и културних перспектива као једну од главних последица европског колонијализма.

„Важно је читати књижевности из различитих делова света. Као прво, књижевност нам причињава задовољство, огромно задовољство коме није циљ да нас насмеје или разоноди, већ задовољство које нас заокупља и проширије нам видике. Ако не осећамо ово задовољство док читамо књигу, престајемо са читањем и одлажемо то штиво”, изјавио је Гурна.

Он је писац који по свему подсећа на нашег нобеловца Иву Андрића, рекао је директор Андрићевог института Емир Кустурица.

„Нама је врло значајно да неко ко паралелно говори о колонијализму и о посљедицама колонијализма у Африци, неко ко је написао романе у којима се увјек странци присутни, а има ли ко боље да зна шта значи кад су странци присутни од нас”, каже Емир Кустурица, идејни творац и директор Андрићевог института.

Због посвећености песми и свему што неимарски, зналачки гради, Великом наградом Иво Андрић, награђен је за збирку песама Тобоган и Саша Радојичић. Жири каже да он зна све што треба знати о стиху, о песми.

„Оно што чини песник, а под тим подразумевам све оне који учествују у изградњи уметности речи, па дакле и приповедача као што је био Иво Андрић, јесте да што више, што боље прочисти свој језик како би био што сличнији том језику светитеља и анђела“, рекао је Радојичић.

Андрићев институт који девети пут додељује Велику награду Иво Андрић, уз подршку институција Републике Српске, епицентар је интеркултурног дијалога и стварања.

„Стати и примјетити један огроман напор и успјех, интелектурални напор да се направи ремек дјело у областима којима се бавите заиста је велико и треба да буде примјећено управо од институција које формира друштво да би се управо таква дјела на овај начин, на овај дан овдје наградила”, изјавио је Милорад Додик, председник Републике Српске.

У оквиру Видовданских свечаности у Андрићграду, наступао је и „Аморосо дуо” и отворена је изложба Славка Крунића Двојност портрета.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару