Радови на другој фази реконструкције археолошког локалитета Бело брдо у Винчи приводе се крају

У оквиру друге фазе радова капиталног пројекта Владе Републике Србије „Реконструкција, ревитализација и презентација археолошког локалитета Бело брдо у Винчи“ завршени су радови на заштити археолошког налазишта од штетног дејства вода Дунава, а тренутне активности које обухватају поплочавање шеталишта и чишћење камене обалоутврде ће бити завршене до краја јуна.

Сређено приобаље са пешачко-бициклистичком стазом и садржајима за индивидуалне и породичне активности ће допринети да овај локалитет постане атрактивна туристичка дестинација. Паралелно са радовима у зони обалоутврде наставиће се радови на партеру који ће обухватити надвишење терена, израду пешачких стаза, постављање мобилијара (клупе са соларним пуњачима и канте за смеће), инфраструктуре за расвету, као и радове на пејзажном уређењу.

Најважније од свега, по завршетку ове фазе пројекта подићи ће се степен заштите од штетног дејства вода Дунава. Потом следи израда техничке документације за водне парцеле. Од улагања у уређење приобаља велику доборобит осетиће становници Винче, а паралелно се ради и на изради концепта месне заједнице.

Аутори победничког решења на међународном архитектонско-урбанистичком конкурсу, Анђела Карабашевић Суџум и Владислав Суџум, АКВС студио, урадили су идејни цонцепт будућег пројекта месне заједнице намењене становницима Винче. Иновативно решење месне заједнице садржи мултифункциону салу са телескопским трибинама, простор за рекреацију и спортске садржаје, канцеларије и салу за састанке намењене локалним удружењима и службеницима месне заједнице и шалтер службу Поште. Следи израда пројектно – техничке документације за прибављање локацијских услова Центра за посетиоце и уређење архео-парка.

„Током првог циклуса имплементације капитаног пројекта 'Реконструкција, ревитализација и презентација археолошког налазишта Бело брдо у Винчи' који је Републички завод за заштиту споменика културе у претходне три претходне године имплементирао у име Владе Републике Србије, реализоване су паралелне активности које треба да омогуће успешну физичку и правну заштиту локалитета, али и планску и стратешку законску основу за изградњу 'културне инфраструктуре' као основе за презентацију вредности овог локалитета и његову интеграцију у одрживи економски развој локалне и шире заједнице.

Коначно се на самом локалитету виде први резултати трогодишњих интензивних паралелних активности који обухватају измену планске документације, израду стратешких докумената, решавања имовинско-правних питања, спровођење међународног конкурса за урбанистичко-архитектонско уређење ширег простора и израде пројектно-техничке документације за изградњу објеката и уређење партера. Предуслов за све друге планиране реализације је санација клизишта. До сада је изведна потпора од шипова са тегом од армиране земље на делу лесног одсека, која је на том потезу стабилизовала даље кретање земљишта ка Дунаву, а реконструкција обалоутврде и уређење и опремање простора између реке и локалитета у завршној су фази“, истакла је Дубравка Ђукановић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе.

Следећа фаза капиталног пројекта укључује радове на изградњи обалоутврде до ушћа Болечице у Дунав, као и уређење обала Болечице. У наредној фази најзначајнија инвестиција је улагање у инфраструктурне радове, без којих новоизграеђни објекти не би функционисали, а од улагања у инфраструктуру велику доборобит осетиће сами становници Винче.

„Планираном изградњом дренажног колектора, који ће бити главни сабирни колектор фекалне и атмосферске канализације насеља Винча, као и изградњом Центра за посетиоце, архео-парка уз Болечицу, Научно истраживачког центра и објекта Месне заједнице, који је инкорпориран у нови винчански комплекс, насеље Винча ће добити сасвим нови изглед и нову перспективу развоја уз позиционирање на образовној, научној и туристичкој мапи Београда и Србије“, додала је Ђукановић.

Овом фазом радова заокружује се трогодишњи циклус капиталног пројекта „Реконструкција, ревитализација и презентација археолошког локалитета Бело брдо у Винчи” који је започела је Влада Републике Србије 2021. године. Платформа „Србија ствара“ је покретач обнове и развоја локалитета Бело брдо у Винчи, а капитални пројекат имплементира Републички завод за заштиту споменика културе у директној сарадњи са кабинетом председника Владе Републике Србије, Министарством културе, Градом Београдом и Музејом града Београда.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије