Порез, па плате

Предузећа држави дугују више од 160 милијарди динара, на основу неизмирених пореза и доприноса. У пореској управи траже увођење обавеза пословним банкама, да не могу да исплате плате запосленима, док послодавац не достави потврде да је измирио обавезе држави.

На основу неизмирених пореза и доприноса, предузећа држави дугују више од 160 милијарди динара. Једини начин да се ситуација промени, кажу у пореској управи, јесте увођење обавеза пословним банкама, да не могу да исплате плате, док послодавац не достави потврде да је измирио све обавезе држави.

Када је 2004. године укинут СДК, држава је изгубила увид у токове новца и рад фирми, а сада је, кажу у Пореској управи, крајње време да се контрола поново успостави, и то преко банака.

"То захтева да банке приликом исплате новца траже и налог да се уплаћаују порези и доприноси. Такав систем примењује се у многим земљама у свету", каже Драгутин Радосављевић из Пореске управе Србије.

Да би се банке обавезале да котролишу плаћање обавеза држави, неопходна је измена Закона о Народној банци и о пословним банкама. У Пореској управи кажу да су од Министарства финансија тражили да покрене поступак за те измене.

"Није посао Народне банке Србије да контролише да ли порез обавезно плаћају и то је, пре свега, посао Пореске управе", сматра министарка финансија Диана Драгутиновић.

И банкари кажу да контрола уплате пореза и доприноса није њихов посао, да би због тога имали додатне трошкове, а да ће се послодавци прилагодити и наћи нове начине за избегавање обавеза и прање пара. Ако одлука буде донета, све банке ће морати да је поштују, кажу у Народној банци.

"Мада се ради о послу који није класичан банкарски по важећем закону, централна банка остаје отворена за сарадњу и не искључује могућност заједничког састанка и комуникације да би се редефинисао правни оквир и уредио читав низ питања. Ја очекујем да ће сви прихватити предлог и да ће се спречити ове нежељене последице", истиче Ђорђе Јевтић из Народне банке Србије.

Од почетка године, порески инспектори су уплату пореза и доприноса контролисали у 5.500 фирми. Против половине покренули су пореско-прекршајне поступке, јер дугују 7,5 милијарди динара. Кажу да ће убудуће више контролисати да ли послодавци пријављују целу плату или део исплаћују радницима на руке, да би избегли обавезе према држави.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 19. јун 2024.
36° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије