Читај ми!

Чадеж: Србија и Албанија у фокусу аустријских инвеститора

Аустријски привредници заинтересовани су за инвестирање и пословање на Западном Балкану, посебно у Србији и Албанији, а у плану је отварање заједничког изложбеног простора - "show room" западнобалканских економија у Бечу, где ће бити представљене привреде региона, пројекти, производи и услуге, најавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Марко Чадеж је на традиционалном скупу "Дан аустријског извоза" у Бечу, у организацији Привредне коморе Аустрије, истакао да је Западни Балкан први пут у фокусу аустријских привредника и то на два најзначајнија тржишта у региону – српском и албанском.

"Скуп на којем присуствују и сви представници аустријске дипломатије који промовишу аустријску привреду у свету била је прилика да се представе потенцијали региона, као и пословне могућности, с обзиром да регион и те како има шта да понуди", рекао је Чадеж, саопштила је ПКС.

"Србија и Албанија су у фокусу, имајући у виду да су то два највећа тржишта, две најбрже растуће економије у целом региону и јасно је да политичка и економска стабилност, укупна стабилност целог региона зависи од односа Србије и Албаније и Срба и Албанаца и морамо једни са другима да разговарамо", истакао је Чадеж.

Наглашава да Србија и Албанија имају и те како добре економске везе. "Чини ми се да смо на правом путу, чим смо дошли и у фокус аустријске привреде. "Ово је јединствена прилика да прикажемо какве су могућности за улагање и представимо заједничке пројекте на Западном Балкану", рекао је Чадеж.

Председник ПКС каже да се ради на томе да шест економија Западног Балкана отворе заједнички простор у Бечу, како би још боље представили економске потенцијале привреда. "Чини ми се да идемо у добром правцу и да ћемо ускоро имати доста добар простор у Бечу који ће 365 дана у години бити место на којем можемо да представљамо наше производе, услуге и наше привреде на прави начин", каже Чадеж.

"Отворени Балкан пружа бољи приступ аустријском тржишту"

Говорећи о Отвореном Балкану, Чадеж наводи да се показало да је и њен циљ, као и других регионалних пројеката и иницијатива да приближи економије земаља у региону, у прилог чему говори и велико интересовање за заједничке радне дозволе.

Додаје да је свака иницијатива која приближава и чини да тржиште региона буде више интегрисано и јединствено у Аустрији интересантна, као и да ће и заједнички простор за представљање региона допринети да домаће компаније имају бољи приступ аустријском тржишту.

Чадеж је навео да и поред успоравања немачке привреде, постоји велики интерес компанија из те земље, као и Аустрије, да отварају производне погоне у Србији или регионалне канцеларије, што према његовој оцени, представља добар знак за Србију.

Разлог за то, каже, лежи у логистичком реструктурирању, односно скраћивању ланаца добављача у глобалној трговини и пресељењу производње из Азије, због чега европске фирме желе да приближе производњу европском континенту. Председник ПКС објашњава да је Србија интересантна аустријским привредницима и због споразума о слободној трговини са земљама које имају 2,8 милијарди потрошача, укључујући и Кину, као и Египат и УАЕ са којима се преговори приводе крају.

Чадеж је током "Дана аустријског извоза" учествовао на панелу "Утицај приступања ЕУ на тржиште Западног Балкана" са аустријском министарком за Европску унију Каролином Едштадлер и министарком за предузетништво и пословну климу Албаније Делином Ибрахимај.

недеља, 30. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару