Читај ми!

Пауновић: Приштина поднела амандмане у ПС ПСуЈИЕ у циљу провокације Београда

Потпредседница Скупштине Србије Снежана Пауновић поручила је да су амандмани које је Приштина предложила на Нацрт декларације Парламентарне скупштине Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПС ПСуЈИЕ) апсолутно тенденциозно поднети у циљу провокације Београда и нагласила да се делегација Београда противи амандманима који позивају на улазак тзв. Косова у Савет Европе, јер је оно као део територије Србије већ у тој организацији.

Снежана Пауновић се захвалила на принципијалном ставу Љубљане, Атине и Букурешта и одлуци да предложене амандмане одбију и додала да амандмани Приштине потпуно неуклопиви у оно што је представља идеју Декларације.

"Наравно да амандмани нису прихваћени и да неће бити саставни део Декларације. Морам да изразим велику захвалност делегацијама које су разумеле тежњу Србије и нису гласале за то да се обесмисли рад ове организације, као ни за документа која се у оквиру ње усвајају", рекла је Пауновићева за Танјуг након заседања Сталног одбора ПС ПСуЈИЕ у Скопљу на коме се разматрало о нацрту Декларације.

Она је такође истакла да су амандмани имали за циљ да наметну тзв. Косово као тему кроз директно позивање на потенцијално чланство Приштине у Савет Европе и догађаје у Бањској.

Пауновићева је нагласила да је представница приштинске делегације Фиторе Пацоли пробала да Приштину представи као жртву неког удруживања и истакла да такав наступ не приличи формату ПС ПСуЈИЕ који окупља 13 парламентарних делегација.

"Интересантно је да они покушавају да представе Бањску као терористички напад, а да нису имали одговор на моје питање како се назива пуцање косовског полицајца на српску децу на Божић", истакла је Пауновићева.

Она је додала да представници тзв. косовских институција увек теже да се наметну као главна тема, иако ПС ПСуЈИЕ није организација која би на посебан начин требало да се бави Приштином.

На питање како коментарише то да Љубљана с једне стране подржава независност тзв. Косова, а да се с друге противи усвајању амандмана, Пауновићева истиче да је у питању један принципијални став те да је словеначка делегација реаговала на потпуно легитиман начин и покушај наметања тема којима није место у једном оваквом формату.

"Колико је занимљив принципијалан став Љубљане, толико је занимљив непринципијалан став Сарајева", рекла је Пауновићева и појаснила да је српски представник делегације БиХ Ненад Грковић био против амандмана, док је бошњачки представник који је уједно и шеф делегације БиХ Џемал Смајић био за њихово усвајање.

Она је нагласила да је Смајић данас наставио са погрешном и деструктивном политиком бошњачке стране у БиХ према Србији која се надовезује на недавно усвојену Резолуцију ГС УН о Сребреници . 

Једанаесто пленарно заседање Парламентарне скупштине Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПС ПСуЈИЕ) почело је данас у Скопљу, а српску делегацију током два дана заседања предводи Снежана Пауновић, а поред ње се у делегацији налази и члан сталне делегације народни посланик Горан Милић.

Милић је током данашњег дана учествовао на састанку Генералног одбора за економију, инфраструктуру и енергетику.

Анкара председавајућа наредне године

Он је за Танјуг рекао да је током састанка донета одлука о избору Анкаре као председавајуће за наредну годину.

"Такође, на састанцима смо разговарали о битним темама, као што су регионални развој земаља југоисточне Европе. То је веома битно због будуће сарадње и због превазилажења разлика и потешкоћа у дијалогу које имамо између самих учесница, али и због унапређења економског развоја и инфраструктуре у региону ЈИЕ", рекао је Милић.

Процес сарадње у југоисточној Европи (ПСуЈИЕ) покренут је 1996. године са циљем да се Југоисточна Европа трансформише у регион стабилности, безбедности и сарадње у складу са европским интеграционим токовима, а кроз унапређење међусобног дијалога и сарадње на свим нивоима и у свим областима од заједничког интереса.

Северна Македонији председава ПСуЈИЕ до 30. јуна, након чега ће председавање преузети Албанија.

Парламентарна скупштина ПСуЈИЕ успостављена је 10. маја 2014. године и представља институционализацију дугогодишње парламентарне сарадње земаља учесница Процеса сарадње у југоисточној Европи.

петак, 21. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије