Читај ми!

Живковић за РТС: Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Генерални директор ЕПС-а Душан Живковић каже да план трансформације компаније не значи продају нити отпуштање радника. ЕПС је спреман за тржишно пословање и већу производњу. Нема промене цене електричне енергије ове године, истиче Живковић гостујући у Дневнику РТС-а.

У свим производним деловима и систему пословања ЕПС-а почињу структурне промене. Дуго најављиване реформе нашег највећег предузећа омогућио је План трансформације који је Скупштина компаније усвојила прошле седмице.

Генерални директор ЕПС-а Душан Живковић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-ада су актуeлна геополитичка ситуација и изазови са којима смо се суочавали у претходном периоду, првенствено 2022. године као и енергетска криза, наметнули нову реалност у енергетици и код нас и у свету.

"Енергетске компаније се суочавају са кључним темама, које се тичу и енергетског суверенитета, енергетске сигурности, промена кад су у питању зелена агенда и трансформација енергетског сектора у ново стање. ЕПС ту види и потребу да се мења, да крене у процес структурних реформи, да крене у трансформацију компаније, којима је првенствено циљ дугорочна финансијска стабилност, дугорочна енергетска сигурност, али и неопходне инвестиције које то треба да прате“, истакао је Живковић.

Сведоци смо и флуктуације запослених, такав је тренд у свету

"То доживљавамо и у Србији и такође тај сегмент је тема у оквиру трансформације ЕПС-а. Бавићемо се флуктуацијом запослених кроз процес јачања људских ресурса, верујући да ће трансформација компаније у том правцу донети  бољитак и компанији, али и грађанима Србије“, објашњава Живковић.

Према његовим речима, то подразумева и одређена оперативна унапређења пословања.

О вишку запослених у ЕПС-у

Одговарајући на питање да ли постоји бојазан да ће бити вишак запослених у неким сегментима производње, Живковић напомиње да то није тема.

"Оно што јесте тема то су нови процеси. Дигитализација, обновљиви извори и вероватно флуктуација запослених, промене радних места и доквалификације. Тако да заиста то није тема, већ промене које ће структурно пратити, између осталог, и овај сегмент с циљем да сви запослени имају сигурност у наредном периоду“, подвукао је Живковић.

Значај трговине струјом

У јавности се већ полемише да трансформација доноси издвајање Дирекције за трговину струјом.

Директор ЕПС-а још једном понавља да то уопште није тема, а финансијска и енергетска стабилност јесу.

"Значај трговине електричном енергијом се заиста не доводи у питање и долазак тог дела предузећа, односно те функције под моју надлежност – генералног директора, само сведочи колики тај део има значај у компанији“, истиче Живковић.

Зашто се струја увози 

Живковић напомиње да би на бази усвојених докумената у наредних годину и по до две године требало обавити имплементацију процеса трансформације ЕПС-а.

Почели су ремонти, хидрологија је добра, а струја се увози.

"Тај сегмент комерцијализације компаније подразумева и профит. Имамо дане, рецимо као што је био и прошли викенд, када цена на берзама буде на нивоу од минус десет до пет па до десет евра. Свакако да је то период када треба сачувати сопствени ресурс, треба сачувати управо и ову хидрологију и депонију угља и доћи до релативно јефтине електричне енергије, коју касније можете пласирати у неким другим тренуцима, када је она значајно скупља, јер у вечерњим сатима мегават-сат зна да буде 200 евра", објаснио је Живковић.

О цени струје

Један од важних сегмената у трансформацији компаније је и финансијска стабилност, а она ће бити остваривана на овај начин, да партиципирамо активно на тржишту електричне енергије, додаје директор ЕПС-а.

Оно што грађане највише занима јесте цена струје. Живковић каже да струја неће поскупети, извесно остаје оваква, а то показује финансијски извештај који смо представили јавности.

"Нема основа и разлога за повећање цена електричне енергије ове године", изричит је Живковић.

Обавештења за домаћинства

Електропривреда Србије је на 30.000 адреса домаћинстава послала обавештења где их позива да ажурирају податке.

Процес дигитализације комплетног снабдевања наших потрошача је у току кроз и портал Увид у рачун и разне апликације које су доступне. Оне такође захтевају и једнозначност података о сваком купцу, каже он.

Ажурирање базе је нешто што у том смислу морамо да урадимо да би сваки потрошач кроз коришћење апликације имао једнозначан податак о себи и могао да се пријави да би знао све о својој потрошњи струје, рекао је Живковић.

Према његовим речима, најпрактичније је доћи и доставити потписан уговор.

Мајски рачуни и жалбе

Стигли су мајски рачуни, поново се могу чути жалбе. 

"Ове жалбе су чак испод просечних вредности које имамо у последњем периоду на нивоу од ових 3,5 милиона потрошача колико имамо, то је негде 0,19 процената", напоменуо је Живковић.

четвртак, 20. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије