Читај ми!

Брнабић: Са литијумом бисмо у наредних 10 година могли да поновимо "норвешко чудо"

Председница Народне скупштине Ана Брнабић оценила је да би компетитивна предност Србије у случају да користи свој литијум у односу на све остале била недостижна и истакла да би Србија у том случају у наредном периоду могла да понови успехе који је постигла Норвешка након што је почела да експлоатише своје резерве нафте.

"У свом развоју у наредних 10 година могли би да поновимо 'норвешко чудо' након што су Норвежани открили своја изворишта нафте и направимо нешто још вредније за све наше грађане и генерације које тек долазе", написала је Ана Брнабић на свом налогу на друштвеној мрежи Икс (Твитер).

Она је додала да данима прати наставак полемике око пројекта "Јадар" и питања да ли ће Србија искористити, како је навела, своју "нафту XXI века" или неће.

"Да ли ћемо у овом веку увозити батерије које ће покретати апсолутно све у наредних 100 година - од електричних аутомобила до енергетских постројења или ћемо те батерије, возила, системе за складиштење електричне енергије и све остало у том ланцу вредности извозити у целу Европу и већи део света. Дакле, полемика је да ли ћемо ми бити произвођачи и извозници, а што ће Србију учинити богатијом, утицајнијом, земљом са платама и пензијама које су изнад просека ЕУ или ћемо бити једна од стотине земаља широм света које ће у потпуности зависити од увоза, пре свега батерија, а онда последично и свега осталог", истакла је Брнабићева.

Говорећи о аспекту животне средине, оценила је да ће читава Европа, уз све домаће стручњаке, водити рачуна да се овај пројекат изведе у складу са најстрожим стандардима заштите животне средине.

"Логика је ту проста и једноставна - ако није у складу са најстрожим стандардима животне средине, ако пројекат није еколошки одржив, ни те батерије неће имати никакву вредност, а то никоме не иде у прилог", оценила је она.

Како је рекла, више се и “не нервира око лажи, полу-информација, дезинформација, паушалних оцена и нагађања“ које свакодневно имамо прилике да чујемо и прочитамо у медијима, нити се нервира око, како каже, крајње срамотних иступања представника опозиције који су Рио Тинто и довели у Србију, објашњавајући да су први разговори са том компанијом почели 2001. године, да им је 2004. издата прва истражна дозвола, као и да је 2006. године промењен закон, како би обезбедили да онај ко има истражна права аутоматски добија и експлоатациона права.

"Дали су 2012. године дозволе за бушења великог пречника - и то Оливер Дулић из ДС, као министар за заштиту животне средине, а сада се праве да је 'Рио Тинто' пао са неба. Погледајте, господо из опозиције - сви сателити ДС-а и ДСС-а, Стратегију управљања минералним сировинама из 2012. и видећете да сте управо ви дефинисали бакар и литијум као будућност Србије! Но, то и такво лицемерје, поново, говори о њима и њиховој политичкој неодговорности и неискрености према грађанима ове земље. А грађани ове земље нису ни глупи ни луди, па све то свакако виде - и тако их и вреднују на свим изборима, од локалних до председничких", поручила је Брнабићева.

петак, 21. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије