Читај ми!

Жељко Јоксимовић српски представник на Еуросонгу

Србију ће на „Песми Евровизије“ у Азербејџану, маја 2012, представљати Жељко Јоксимовић. Композиција коју ће певати биће представљена почетком следеће године у специјалној емисији на РТС-у.

Србију ће на „Песми Евровизије" у Азербејџану, маја 2012, представљати Жељко Јоксимовић, наш певач и композитор највишег ранга.

РТС, пуноправни члан Европске радиодифузне уније (ЕБУ) има ексклузивно право избора српског представника.

Због штедње, промењен је ранији начин избора наше песме. Жељко Јоксимовић певаће у Азербејџану сопствену композицију коју ћемо први пут чути почетком следеће године у специјалном телевизијском представљању.

Јоксимовић је аутор са богатим евровизијским искуством. Био је вишеструки композитор, извођач, а на „Еуросонгу" у Београду и домаћин-водитељ.

Биографија Жељка Јоксимовића

Жељко Јоксимовић рођен је у Београду 1972. године. Године одрастања и школовања везују га за Ваљево.

Дипломирао је на Факултету музичких уметности у Београду.

Професионалну музичку каријеру започео је са само пет година. Већ са 12 побеђује на престижном музичком фестивалу у Паризу, где осваја титулу Прва хармоника Европе.

Средином деведесетих, ниже успехе на фестивалу „Београдско пролеће" као композитор.

Успех на „Пјесми Медитерана" у Будви 1998. године омогућио му је учешће на два међународна фестивала у Белорусији (Могиљев и Витјебск) са којих се враћа са Гран пријем.

Прекретницом на пољу солистичког рада сматра се 2000, када издаје свој први албум „Амајлија".

Ипак, преломном у његовој каријери сматра се 2004. година и учешће на „Песми Евровизије" са песмом Лане моје, када је, као представник Србије и Црне Горе, освојио друго место.

Већ наредне године, поново се појављује на „Беовизији", националном избору за представника за „Песму Евровизије", са песмом Јутро, компонованом за певачицу Јелену Томашевић.

За „Еуросонг" 2006. године прави музику за песму Лејла, којом је сарајевска група „Хари Мата Хари" репрезентовала Босну и Херцеговину у Атини и освојила треће место.

Жељко се из Атине вратио са престижном наградом "COMPOSERAWARD 2006", за најбољег композитора, кога бирају колеге које су учествовале.

Компоновао је и музику за многе позоришне представе (Мандагра, Љубинко и Десанка, Роб љубави, Пешице...), као и за филм Ивкова слава.

Године 2008, именован је од стране РТС-а и ЕБУ-а за домаћина „Еуросонга 2008" у Београду, заједно са ТВ водитељком Јованом Јанковић.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару