Жељково ангажовање у филмској индустрији

Упоредо са солистичком каријером, Жељко Јоксимовић континуирано унапређује и своју ауторску каријеру, као композитор филмске музике.

Најновији пример његовог ауторског доприноса је управо пред публиком у Србији- биоскопски живот је започео нови филм редитеља Здравка Шотре "Шешир професора Косте Вујића", у продукцији "Кошутњак фима".

"Изузетно сам уживао стварајући музику за овај филм. Нарочито ме надахњивала прича али и епоха- филмска прича оживљава време и околности осамдесетих година 19. века. Верујем да филм нуди добру поуку, подсећа на сасвим другачије системе вредности на које смо нажалост данас готово и заборавили" рекао је Жељко Јоксимовић за интернет портал РТС-а.

Да ће најновија екранизација приче о невероватном професору и његовим даровитим ученицима итекако стећи епитет култне, већ предсказују препуне биоскопске дворане током прве седмице приказивања филма.

"Трудио сам се да пратим емоције које је професор имао према својим ученицима и њихове према њему. Покушао сам да музиком испратим причу која нуди претпоставке шта је све и ко, у том добу, инспирисало тако бриљантне ученике, касније академике и врсне стручњаке свог позива, да на један историјски начин обележе време у коме су поникли. Многа од тих чувених имена и дан данас, својим примером надахњују генерације које долазе."

Филм је снимљен према култном роману Милована Витезовића, коме је претходила и истоимена тв драма телевизије Београд, емитована седамдесетих година прошлог века (остварила незабележено емитовање у свом жанру).

"У досадашњем ауторском раду за филмску индустрију, углавном сам добијао пројекте који су пратили епоху." изјавио је Жељко Јоксимовић. "Зато сам са лакоћом и сигурношћу стварао и за овај фим, ауторски сам се определио за добру музичку тему коју сам током рада на фиму даље развијао."

Током досадашње каријере, Жељко Јоксимовић компоновао је музику за позоришне представе ("Мандагра", "Љубинко и Десанка", "Роб љубави", "Пешице", "Немам да платим, нећу да платим...), потом за телевизијске серије ("Љубав, навика, паника", Оно наше што некад бејаше", "Рањени орао","Грех њене мајке", "Будва, на пјену од мора", "Џет сет"...) а аутор је музике легендарног филма "Ивкова слава" као и актуелног "Шешир професора Косте Вујића".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару