Читај ми!

Биографија Жељка Јоксимовића

Жељко Јоксимовић је рођен 20. априла 1972. године у Београду. Већ са дванаест година победио је на престижном музичком фестивалу у Паризу, са кога је понео титулу “Прва хармоника Европе”.

Студирао је на Факултету музичких уметности у Београду и један је од ретких музичара који свира 14 инструмената.

Његова професионална музичка каријера имала је континуирану тенденцију успона. Средином деведесетих година (1993, 1996 и 1997.) бележио је успехе на фестивалу "Београдско пролеће" као композитор. Његова композиција Звоне тамбуре освојила је прву награду 2000. године, на Фестивалу "Златна тамбурица" у Новом Саду.

Успех који је забележио на Фестивалу "Пјесма медитерана" у Будви 1998. са композицијом Песма сирена (награда за интерпретацију ) омогућила му је пут на два престижна међународна фестивала у Белорусији, у градовима Могиљову и Витјебску. Те 1999. године, на оба фестивала осваја Гран при.

Компоновао је музику за позоришне представе, међу којима су Мандагра, Љубинко и Десанка, Роб љубави, Пешице, Немам да платим, нећу да платим...

Прекретницом на пољу његовог солистичког рада у области поп музике сматра се 2000. година када је објавио први албум "Амајлија". Резултат тог рада био је очигледан – албум је био најпродаваније издање у 2000. години.

Уследиле су бројне награде које су оправдале Жељков квалитет и истрајност, што га је задржало у самом врху српске поп музике.

Преломна година у каријери Жељка Јоксимовића била је 2004. када је композицијом Лане моје победио на националном избору за представника Србије и Црне Горе за "Еуросонг".

После дуго година, Државна заједница Србија и Црна Гора добиле су представника на престижном европском такмичењу.

Друго место у укупном пласману на избору за "Песму Евровизије" у Истанбулу и специјална награда за најбољег композитора тог фестивала – "Марсел Безенцон", отворили су му пут ка врху европске музичке сцене.

Успех на "Песми Евровизије" променио је ток Жељкове каријере, о чему сведоче и резултати које је остварио у наредним годинама. Већ следеће године, поново се ауторски појављује на "Беовизији" и националном избору за представника Србије и Црне Горе за "Еуросонг" са композицијом Јутро за Јелену Томашевић.

Сарадња и дует са аустријском певачицом Таме Харисон на композицији I Live My Life for You забележила је велики успех широм Европе. Издавачка кућа "Worner" уврстила је ту композицију у компилацију на којој се поред поменутог дуета налазе и нумере Робија Вилијамса, групе "Аба" (ABBA) и других.

Децембра 2005. године, Жељков четврти албум бележи фантастичне успехе и тираж од преко 500.000 примерака. Албум квалитативно представља велики помак у његовој каријери – у том периоду Јоксимовић се опробао и као композотор филмске музике.

У сарадњи са продукцијском кућом "Cobra" ради музику за филм Ивкова слава.

Евровизијски успех поновљен је и 2006. у Атини, када је његова композиција Лејла за групу "Хари Мата Хари", представника Босне и Херцеговине, освојила 3. место. Награђен је и признањем за најбољег композитора "Composeraward 2006", према мишљењу свих композитора, учесника фестивала.

Жељко је компоновао и победничку песму Фестивала „Сунчане скале 2004" у Херцег Новом Као млијеко, коју изводила певачица Романа.

У другој половини 2006. године, потписује се као продуцент и композитор серије Jet set, која је и продукцијски првенац његове продукцијске куће „Minacord".

На Фестивалу „Сунчане скале" у Херцег Новом његова композиција Да л' она зна, коју је изводила Милена Вучић, освојила је прво место у обе вечери фестивала.

У септембру 2007, на Шестом регионалном радијском фестивалу Балкана, на коме су учествовале 22 поп звезде из региона, Гран при фестивала за најслушанији хит године освојио је Јоксимовић за песму Девојка.

На најпрестижнијем музичком фестивалу у Србији „Беовизија" 2008. године компоновао је  победничку песму Оро у извођењу Јелене Томашевић.

Управо ова песма представљала је Србију – домаћина „Песме Евровизије 2008".

Радио-телевизијa Србије и Европска радиодифузна унија (EBU) доделили су Жељку и улогу водитеља домаћина „Еуросонга 2008" у Београду, заједно са тадашњом водитељком РТС-а Јованом Јанковић. 

Јелена и Оро освојили су шесто место у укупном пласману „Песме Евровизије".

Четврта евровизијска мисија овог певача и композитора највишег ранга оствариће се 2012. године, на 57. „Песми Евровизије" у престоници Азербејџана.

Жељко Јоксимовић биће комплетан аутор и извођач композиције Србије на најдуговечнијем светском музичком фестивалу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару