Читај ми!

Србија шести пут, а Жељко четврти пут на Евровизији

Србија је као држава дебитовала победом на "Песми Евровизије" 2007. године, а Жељко Јоксимовић биће њен шести представник на 57. издању тог престижног светског музичког такмичења. Композитору и извођачу Жељку Јоксимовићу биће то четврто евровизијско искуство.

У аналима најдуговечнијег музичког такмичења на свету, име Жељка Јоксимовића до сада је убележено три пута: као извођач и аутор освајао је друго (2004), треће (2006) и шесто место (2008).

Југославија је била и остала једина комунистичка земља чланица Европске радиодифузије и једина која је као таква и победила, пре 22 године, песмом Rock me групе "Рива". До распада државе, учесници са ових простора представљали су Југославију на "Песми Евровизије" укупно 26 пута, последњи пут 1992. године (Екстра Нена, Љубим те песмама).

После дугих 12 година паузе, Државна заједница Србија и Црна Гора први пут је имала учесника на "Песми Евровизије" у Турској, 2004. године. Био је то Жељко Јоксимовић са песмом Лане моје. Он је био аутор композиције, текст је писала Леонтина Вукомановић, а подршку на сцени чинили су и врхунски виртуози "Ad hoc orchestra": Тијана Милошевић (виолина), Растко Аксентијевић (саз), Милош Николић (кавал), Драган Крстић и Бранко Поповић (ђембе, врста бубњева).

Сви заједно су, на пројекту повратка на "Еуросонг" ујединили своје таленте и одличан резултат није изостао – песма Лане моје добила је највише поена у првом полуфиналу. У великом финалу, са 263 поена, од 36 земаља учесница, освојила је друго место на 51. "Песми Евровизије".

Гласовима колега композитора земаља учесница, Жељко је освојио престижну награду "Марсел Безенцон", а за публику је био морални победник такмичења. Тријумфовала је Украјинка Руслана песмом Wild dances, трећепласирани је био Сакис Рувас и песма Shake it.

Одличан резултат Жељко је забележио и у другом евровизијском учешћу, у улози композитора песме Лејла коју је изводила група "Хари Мата Хари" из Босне и Херцеговине. Текст су написали Дејан Ивановић и Фахрудин Пецикоза. Те 2006. године у Атини, песма Лејла била је друга у полуфиналу, а са осам највиших оцена освојила је треће место у великом финалу. То је до сада најбољи пласман ове земље у историји њиховог учествовања, а Жељко је по други пут добио реномирану струковну награду "Марсел Безенцон".

Новинари интернет портала ESC Sеrbia тада су написали: "Могло би се на крају рећи да Србија, иако није учествовала, на неки начин јесте победила".

Србија је потом заиста и победила – 2007. године у Хелсинкију, песмом Молитва у извођењу Марије Шерифовић.

Победа Србије довела је "Евровизију" у Београд, 2008. године.

Победница националног избора за представника Србије на "Еуросонгу" у Београду била је Јелена Томашевић са песмом Оро, композитора Жељка Јоксимовић и текстописца Дејана Ивановића.

Јеленина врхунска интерпретација и квалитет композиције Оро нису остали незапажени. Србија је освојила шесто место у укупном пласману 53. издања "Песме Евровизије".

Ципела Марка Кона на "Еуросонгу" 2009. године није стигла даље од полуфинала у Москви, а Милан Станковић је песмом Горана Бреговића Ово је Балкан у Ослу освојио 13. место за Србију, на 55. "Песми Евровизије".

Шармантна и талентована Нина Радојичић била је пети представник Србије на "Песми Евровизије" у Диселдорфу. Песми Кристине Ковач Чаробан милионска евровизијска публика и стручни жирији дали су довољно поена за пролазак у финале. У коначном пласману, Србија се позиционирала на 14. месту, од 43 учесника.

У историјату "Песме Евровизије", Жељко Јоксимовић неће бити убележен само као композитор и извођач. Врхунски је обавио још једну захтевну евровизијску улогу: током три вечери такмичења "Песма Евровизије 2008" био је домаћин-водитељ програма, у тандему са тадашњом ТВ водитељком РТС-а Јованом Јанковић.

Јавни медијски сервис Радио-телевизија Србије је као емитер и организатор "Еуросонга 2008" веома успешно реализовао спектакуларан ТВ шоу-програм, који се први пут у историји фестивала одвијао кроз три вечери-програма (два полуфинала и финале).

Такмичење је пратило више од сто милиона телевизијских гледалаца широм света.

У Србији је "Песма Евровизије 2008" био најгледанији програм код нас откада се мери гледаност.

Имајући у виду све наведено, апсолутно је јасно зашто је Радио-телевизија Србије донела одлуку да представник Србије на предстојећој "Песми Евровизије" буде Жељко Јоксимовић.

Такође је јасно зашто овај аутор и уметник највишег ранга предано ради, жели, намерава и очекује да његово четврто учешће на "Песми Евровизије 2012"  резултатом превазиђе сва досадашња.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару