Читај ми!

Лук Блек у Ливерпулу пева за Србију – шта треба да знате о великом финалу Песме Евровизије

Такмичари из 26 земаља вечерас ће у финалу "Песме Евровизије" у Ливерпулу покушати да дођу до трофеја за најбољу песму Европе. Међу њима је и представник Србије Лук Блек, који ће под редним бројем 5 извести песму "Само ми се спава". Директан пренос од 21 час на РТС 1, РТС Свету, Радио Београду 1 и РТС Планети.

Лук Блек у Ливерпулу пева за Србију – шта треба да знате о великом финалу Песме Евровизије Лук Блек у Ливерпулу пева за Србију – шта треба да знате о великом финалу Песме Евровизије

Ко се такмичи у финалу

У вечерашњем финалу ће наступити такмичари из 26 земаља – по 10 најбољих из оба полуфинала, представници Украјине и такозване "велике петорке" којима је загарантовано учешће у финалу.

Осим представника Србије, у финалу Песме Евровизије наступају такмичари из Аустрије, Португалије, Швајцарске, Пољске, Француске, Кипра, Шпаније, Шведске, Албаније, Италије, Естоније, Финске, Чешке, Аустралије, Белгије, Јерменије, Молдавије, Украјине, Норвешке, Немачке, Литваније, Израела, Словеније, Хрватске и Велике Британије.

Ко су фаворити

Пошто је тешко предвидети колико ће тачно поена добити евровизијски такмичари, кладионице на основу реакција обожавалаца, публике и броју прегледа на стриминг платформама утврђују фаворите.

Ове године је, још откако је победила на Мелодифестивалену, водећи фаворит представница Шведске и евровизијска победница из 2012. Лорин, која би тријумфом постала прва жена која је два пута победила на Песми Евровизије.

До сада је ирски представник Џони Логан победио два пута – 1980. и 1987.

Лорин је фаворит и новинарима, а њен потенцијални рекорд највише прети да угрози Керије (Käärijä) из Финске, док се као фаворити још спомињу представници Израела, Шпаније, Италије, Норвешке и Украјине.

Украјина је победила – због чега је Евросонг у Ливерпулу

Први пут се од 1980. године Песма Евровизије одржава у земљи која није победила претходне године.

Украјина је победила на Песми Евровизије у Торину, али због ратног стања у тој земљи, Европска радиодифузна унија одлучила је да ће овогодишње такмичење бити одржано у Великој Британији и да ће Би-Би-Си у име Украјине организовати фестивал.

Након оштре борбе, Би-Би-Си је изабрао Ливерпул за домаћина овогодишњег такмичења, а за организацију су били заинтересовани и Глазгов, Бирмингем и Лондон.

Ко су водитељи

Велико финале 67. издања највећег музичког такмичења водиће легенда Песме Евровизије Грејам Нортон, награђивана украјинска певачица Јулија Санина, међународно призната позоришна глумица и добитница награде Еми, Хана Вадингем, и поп кантауторка и ТВ водитељка Алиша Диксон.

Грејам Нортон је легенда такмичења за Песму Евровизије. Популарни водитељ коментарише такмичење у Великој Британији од 2009. године. Његов ток-шоу на Би-Би-Сију The Graham Norton Show награђен је признањем БАФТА, а сам Грејам Нортон добитник је и других награда за рад на телевизији.

Британска глумица и певачица Хана Вадингем је добитница Еми награде за улогу у америчкој серији "Тед Ласо", била је номинована за бројна музичка признања. Обожаваоци серије "Игра престола" памте је као Унелу која је посебно била окрутна према краљици Серсеј Ланистер.

Украјинка Јулија Санина била је финалиста Плеса са звездама у Украјини и била је судија тамошњег издања музичког ријалити програма Икс фактор. Њен бенд "The HARDKISS" учествовао је у националном избору за Песму Евровизије 2016. године и заузео друго место у укупном пласману.

Енглеска поп кантауторка и играчица Алиша Диксон била је чланица изузетно популарне групе "Mis-Teeq". Сада је подједнако успешна соло уметница, али и искусан ТВ водитељ на Би-Би-Сију. Само део њеног портфолија чине шоу-програми: Comic Relief, The Greatest Dancer, Strictly Come Dancing и Британија има таленат.

Како се гласа

Победника ће одабрати чланови жирија и гледаоци из свих 37 земаља које учествују на овогодишњем Евросонгу, укључујући и оне земље које нису успеле да се пласирају у финале.

Чланови жирија су гласали током синоћне генералне пробе, а гледаоци ће вечерас, након што све песме буду представљене, имати прилику да пошаљу своје гласове.

Ни гледаоци ни чланови жирија немају право да гласају за своје представнике.

Први пут на Песми Евровизије у могућности су да гласају и гледаоци из земаља које не учествују. Њихови гласови ће се водити као "остатак света" и биће урачунати као гласови једне државе.

Где може да се прати финале Евросонга

Финале Песме Евровизије гледаоци у Србији ће моћи да прате на Првом програму РТС-а од 21 час. За дијаспору, обезбеђен је пренос на програму РТС Свет. Коментатор вечерашњег телевизијског преноса биће Душка Вучинић.

Пренос ће моћи да се слуша и на Првом програму Радио Београда. Слушаоце ће кроз евровизијски програм водити Катарина Епштајн и Николета Дојчиновић.

За све који не могу да прате радијски и телевизијски пренос, на Интернет порталу РТС-а из часа у час могу да читају текстуални пренос финала уз коментаре и кратке видео-снимке.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво