Читај ми!

Лорин представља Шведску на Песми Евровизије и креће у лов на други евровизијски трофеј

Шведска је изабрала – Лорин представља ту земљу на овогодишњој „Песми Евровизије“ са песмом "Tattoo". Евровизијска победница из 2012. је један од главних фаворита за победу у Ливерпулу, чиме би постала тек други извођач коме је пошло за руком да два пута победи на највећој европској музичкој смотри.

Лорин представља Шведску на Песми Евровизије и креће у лов на други евровизијски трофеј Лорин представља Шведску на Песми Евровизије и креће у лов на други евровизијски трофеј

Пред више од 27.000 гледалаца у „Френдс арени“ у Стокхолму и милионима Швеђана испред малих екрана, одржано је финале „Мелодифестивалена“, шведског избора за представника на „Песми Евровизије“. 

У завршници, која није била толико неизвесна, победила је Лорин, евровизијска победница из 2012, са песмом Tattoo. За водећег фаворита новинари су је прогласили још уочи четврте квалификационе вечери када је први пут извела песму. 

Победница је од међународног жирија освојила седам од осам „дванаестица“, док је од хрватског жирија добила осам поена, што је „покварило“ савршен скор (укупно 92 поена). Лорин је добила и највеће поверење публике – 85 поена, што је у збиру 177 поена.

Друго место заузео је норвешки близаначки двојац Маркус и Мартинус са 138 бодова, а треће место припало је рок бенду Smash into Pieces.

Трећа евровизијска победница која поново представља Шведску

Ретко која земља има прилику да поново пошаље евровизијског победника на такмичење, а Шведска то ради већ трећи пут. Прва која је покушала да још једном дође до трофеја била је Карола (победница 1991) са песмом Invincible (Evighet) у Атини 2006. године.

Већ две године касније, на „Евросонгу“ у Београду 2008. на евровизијску сцену вратила се Шарлот Перели, победница из Јерусалима 1999. године.

Међутим, нису успеле да понове свој успех. Обе су важиле за фаворите, али је Карола заузела пето место, док је Шарлот Перели била осамнаеста.

Лорин ће се водити паролом „трећа срећа“ и покушати да дође до новог евровизијског тријумфа, а победу јој предвиђају кладионице, многобројни фанови и новинари.

Уколико успе да победи, Лорин ће се изједначити са ирским певачем Џонијем Логаном, који је једини забележио две победе (1980. и 1987), а Шведска ће остварити седму победу на „Песми Евровизије“. Тиме ће се изједначити са Ирском, која ту титулу држи од последње победе 1996. године.

Шведска је последњи пут победила 2015. године, када је Монс Зелмерлов тријумфовао у Бечу, а Лорин ће се за финале борити из првог полуфинала које се одржава 9. маја у Ливерпулу. 

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво