Читај ми!

Џони Ротен, бивши фронтмен „Секс пистолса“, није успео у покушају да представља Ирску на Евросонгу

Џон Лајдон, алијас Џони Ротен, бивши фронтмен „Секс пистолса“, на избору ирског представника на предстојећем такмичењу за „Песму Евровизије“, освојио је тек четврто место. Ирску ће у Ливерпулу представљати четворочлани бенд из Даблина, "Wild Youth".

Могућност да Лајдонов пост-панк бенд, "Public Image Ltd", у мају представља Ирску на 67. такмичењу за „Песму Евровизије“ у Ливерпулу привукла је велику пажњу, али је група завршила као четврта од шест кандидата у специјалном издању РТЕ-овог Late Late Show-а.

Лајдон је добио похвале за своју песму Хаваји, љубавно писмо својој супрузи која болује од Алцхајмерове болести, али је далеко заостао иза четворочланог бенда из Даблина, "Wild Youth", који је извео оптимистичну нумеру под називом We Are One.

Чинило се да је 67-годишњи бивши панкер очекивао пораз када га је водитељ емисије питао – пре резултата гласања – да ли је уживао у посети Даблину. „Не, нисам, али то није поента.“

Исход је одлучен комбинованим гласовима публике, националног жирија и међународног жирија који је рангирао шест учесника. Сваки је Лидону доделио шест поена, тако да је са укупно 18 завршио на четвртом месту.

"Wild Youth" је освојио 34 поена, победивши Џенифер Коноли и "K Muni & ND". Бенд је написао победничку песму – оду пријатељству и солидарности – у сарадњи са текстописцем Јоргеном Елофсоном који је имао номинацију за Греми.

Лајдонова песма говори о одмору који су он и његова жена, Нора Фостер, провели пре него што јој је Алцхајмер уништио памћење. Његова балада и стихови – „Запамти ме, сећаћу те се“ – дирнули су многе до суза.

Лајдон, раније познат као Џони Ротен, изнервирао је неке фанове Евровизије када је у недавном радио интервјуу назвао такмичење „грозним“ и „лажним“. Касније је покушао да ублажи своју изјаву, рекавши да није мислио ништа лоше и да је под стресом.

„Поништио је много добре воље коју су људи имали према њему када су први пут чули његову песму“, рекао је Вилијам Ли Адамс, који је председавао међународним жиријем за „Евросонг“ у Ирској прошле године. „Сви су помислили: 'Да, желимо теби и твојој жени све најбоље, али твоји коментари су превише увредљиви'.“

Остале песме биле су намењене млађој публици, што је кључно за модерно такмичење, сматра Адамс.

„Људи стално говоре како је Ирска победила на Евровизији више пута од било које друге земље, али те године славе потичу из времена када је гласао само жири. Данас морате да привучете ширу публику за телегласање – тинејџере и студенте, домаћице и многе друге.“

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару