Читај ми!

До Евросонга остало нешто више од три месеца – у Ливерпулу нова правила и мање земаља региона

Већ се слушају песме које се такмиче на фестивалу „Песма за Евровизију 2023“, а почетком марта знаћемо ко из Београда иде у Ливерпул на „Евросонг“. Црна Гора и Северна Македонија су одустале од овогодишњег такмичења на којем ће бити уведен нови систем гласања.

Сваки извођач зна да такмичење на омиљеном европском фестивалу захтева аутентичност. То код публике изазива јаке емоције. Она буде задивљена а понекада разочарана, али је ретко музичар са трофејом у руци остави равнодушном.

Претходних година смо на великим европским сценама гледали скоро све земље региона. Ове године Црна Гора и Северна Македонија одустају од наступа у Ливерпулу. 

"Не сматрамо да је реч о било каквој организованој акцији нити завери него је просто ствар финансијске природе. Наши буџети у новонасталој ситуацији када је Британија организатор изискује још веће трошкове, визе, смештај је скупљи, тако да је све то јако тешко испратити", рекао је Иван Максимовић, главни и одговорни уредник Забавног програма РТЦГ.

Нова правила гласања од ове године 

Некима је било тешко да схвате и прошлогодишњи одабир најбоље песме. Променом овогодишњег домаћина, највећи део буџета покрива Би-Би-Си. Говорило се и о начину гласања. За идеалним се трага годинама.

"Ове године у првом и другом полуфиналу неће бити жирија, биће само гласови публике, али биће и гласови преко онлајн платформе за све државе које не учествују а њихови грађани односно публика може да прати Евросонг", навела је Душка Вучинић, шефица Службе за корпоративни имиџ и односе с јавношћу РТС-а.

Жири се враћа у финалу. Гласови публике остају као и претходних година, a за онлајн гласове из држава које не учествују важе другачија правила.

"То се третира као једна нова држава која учествује, јер њихови бодови се третирају од 1 - 12 али сабрани сви. Мислим да ће се највише радовати они који имају велику и распрострањену дијаспору, тако да хајде да верујемо да ће нама бити ове године добро", истакла је Душка Вучинић.

У то не сумњају ни комшије који евровизијску атмосферу осећају још на домаћим фестивалима.

"Сматрамо да раде сјајне ствари са фестивалима и РТС и ХРТ и Радио-телевизија Словеније, јер је то у суштини поента читаве приче, промовисање културе и масовност која се појављује на изборним фестивалима. Ви то сјајно радите и ето надамо се да ћемо се на некој од наредних година поново срести на Еуросонгу", навео је Максимовић.

Србија наступа у првом полуфиналу „Песме Евровизије“. И док се нестрпљиво чека екипа која излази на велику сцену у Британији, дани се одбројавају и до нашег фестивала.

Из режије „Евросонга“ у Ливерпулу за нешто више од три месеца радиће на стотине људи како би у 37 земаља које се такмиче, и осталима које припадају Европској радиодифузној унији, креирали кадрове и представили такмичарске песме. 

понедељак, 08. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару