ГРУ - ЧЕШ (15.00)
ТУР - ПОР (18.00)
БЕЛ - РУМ (21.00)
Читај ми!

Трећи дан Евра - Холандија фаворит против Пољске, Словенија изазива Данску

Трећи дан Европског првенства почиње дуелом групе Д између Пољске и Холандије (15.00). Наредни сусрет је први у Групи Ц између Данске и Словеније (18.00) у Штутгарту. Ове утакмице можете пратити путем директног преноса са РТС1 и из часа у час на нашем порталу.

Трећи дан Евра - Холандија фаворит против Пољске, Словенија изазива Данску Трећи дан Евра - Холандија фаворит против Пољске, Словенија изазива Данску

Прво коло Европско првенства се полако захуктава. Трећи дан је најважнији нашој публици због меча Енглеске и Србије (21.00, РТС1), али су мечеви у ранијим терминима такође интересантни.

Пољска - Холандија (15.00)

Први дуел Европског првенства 2024. на "Фолкспарку" у Хамбургу биће између првака из 1988. године и тима који је константан учесник тек у претходних 16 година.

Након разочаравајућих резултата на претходна три шампионата Европе, од којих се на онај 2016. нису ни квалификовали, Холанђани долазе на место успеха из 1988. године са амбицијом да се врате у врх европског фудбала. Повратник на клупу националног тима Роналд Куман има екипу у којој се преплићу младост и искуство и која у Немачкој ни од кога неће зазирати.

Селекција Пољске тек је 2008. у Аустрији и Швајцарској дебитовала на завршном турниру Европског првенства, али је од тада ухватила континуитет који ће бити настављен и ове године у Немачкој. Пласирали су се "кроз иглене уши", тј. после пенал серије у финалу баража Лиге нација са Велсом.

Одласком Луја ван Гала после Мундијала у Катару уследила је нова фаза за "лале". На клупу се вратио некада чувени играч и трофејни тренер Роналд Куман са намером да поправи утисак из претходног мандата од 2018. до 2020. године.

Куманов списак је генерално врло респектабилан са јаким именима попут капитена из редова Ливерпула Вирџила ван Дајка, затим Нејтана Акеа из моћног Манчестер ситија, прекаљеног Дејлија Блинда, Матијса де Лихта из Барселоне, тандема Интера Стефана де Фраја и Дензела Дамфриса, шампиона Немачке са Леверкузеном Џеремија Фримпонга...Прилику да заблиста у наранџастом дресу имаће Лајпцигов Ћави Симонс. 

Али, нови-стари селектор Холандије, члан трофејног састава из 1988, није могао на миру да уиграва екипу, јер су се јавили озбиљни проблеми. Пред сам почетак Евра су се повредила два врло важна адута - Френки де Јонг из везног реда и дефанзивац Теун Копмајнерс. Хитно су те рупе надокнађене уврштавањем Јана Матсена, финалисте Лиге Шампиона са Борусије Дортмунд, и Џошуе Зиркзија из редова Болоње. 

Екипа која је 1970-их и 1980-их има запажене успехе на Светским првенстима је део европске смотре фудбала тек од 2008. године и нису се домогли даље од четвртфинала, оствареног 2016. године.

Пошто су допустили Албанији и Чешкој да се домогну директно до Евра, морали су кроз бараж и пенале против Велса да се домогну групне фазе завршног турнира. Судбина није имала милости по њих, јер су смештени у групу са Француском, Холандијом и Аустријом.

На све то, селектор Михаил Пробјеж мора да се снађе са огромним проблемом - Роберт Левандовски је повредио задњи бутни мишић. Прво име које пада на памет по помињању пољског фудбала, бар новијим генерацијама, неће заиграти против Холандије. Шта више, његова замена Аркадијуш Милик (играч Јувентуса), повредио се током припрема. Сличног малера били су бек Астон виле Мети Кеш и крило Волфсбурга Јакуб Камински, који такође неће играти на првенству Европе.

Од познатијих фудбалских имена међу репрезентативцима Пољске су дефанзивац Арсенала Јакуб Кивиор, млади фудбалер Роме Никола Залевски и Пјотр Зјелински из Наполија.

Једини тријумф Пољака над Холандијом био је 1980. године. Што се тиче скоријих резултата, судбина је хтела да Холандија и Пољска 2020. и 2022. буду у истој групи Лиге нација. Само једном је било нерешено (2:2), а три пута су Холанђани однели по три бода.

Холандија је у односу на Пољску, са или без Левандовског, за класу бољи састав. 

"Лалама" добро годи сусрет са очигледним аутсајдером у групи као припрема за дуел са Француском у борби за прво место Групе Д. Роналд Куман ће увидети на које играче и системе игре може да рачуна у недостатку Де Јонга и Компајнерса. Пољацима остаје једино фактор растерећености и проналаска додатне мотивације у недостатку првих звезда.

Словенија - Данска (18.00)

Дошао је ред и на Штутгарт да отвори капије свог стадиона за екипе, навијаче и медије. 

Први сусрет Групе Ц биће против главног ривала Србије за друго место у групи, Данске и унапред неправедно отписане Словеније. 

Словенци се враћају на Евро после 24 године и на велика такмичења после 14 година, тачније од Мундијала у Јужној Африци. Селектор Матијаж Кек сачинио је систем екипе која успева да колективно надмаши појединачни мањак квалитета. Као такви, са малом базом играча у селекцији, одиграли су врхунске квалификације. Остварили су седам победа, два пораза и један реми. Примили су девет голова, а постигли 20 - у просеку два по утакмици. Ниједан играч није добио црвени картон.

Најзвучнија имена су на потпуно супротним странама терена и фазама каријере. Голман Јан Облак је годинама у самом светском врху, чувајући мрежи Атлетико Мадрида. Центарфор је спектакуларни потенцијал Бењамин Шешко. Млади и већ фантастични нападач Лајпцига је два дана пред Евро продужио уговор са немачким клубом на још две године, одупревши се врло уносним понудама светских фудбалских гиганата.

Поред Облака, у тиму Словеније је и Јосип Иличић, фудбалер који је победио депресију и чија каријера би могла да осване на филмском платну. Или макар да многима послужи као пример успешне менталне борбе.

После Енглеске у Групи Ц, Данска је на папиру, барем према искуству играчког кадра, први фаворит за други тим из скупине који би остварио пласман у нокаут рунду такмичења у Немачкој. Одликује их стабилност и тимска игра, као и лидерство тренера Каспера Јулманда, али и луцидност везних играча на терену. Међутим, сумњу у евентуални даљи ток првенства подгрева лош резултат на Мундијалу у Катару 2022. године - последње место у групи.

Управо је Данска причинила једно од највећих изненађења у историји Европских првенстава, зашто не и фудбала, освојивши титулу 1992, након упадања у турнир услед санкција Југославији. Врхунски резултат забележен је на претходном Евру, где су мотивисани и максимално мобилисани после несреће са Кристијаном Ериксеном, успели да се домогну полуфинала. Тада су после продужетака елиминисани од Енглеске са 2:1.

Ериксен се вратио, лидер је тима, а окружен је врхунским играчима. Каспер Шмајхел није као онај из Лестера, али искуства не мањка.  Пјер-Емил Хојберг, играч Тотенхема је такође важна карика у везном реду. На голу је искусни Каспер Шмајхел, а изразити нападач је Расмус Хејлунд из Манчестер јунајтеда

Оно што овај дуел чини нарочито занимљивим јесте да су се ове две екипе играле у истој квалификационој групи. Шта више, накупили су идентичних 22 бода. Први дуел у Љубљани окончан је 1:1, док је у Данској славио домаћин са 2:1.

Све дуеле ћете имати прилиику да пратите директно на РТС1 и из часа у час на нашем порталу.

Распоред трећег дана Европског првенства:
Д: Пољска - Холандија (15.00, Хамбург)
Ц: Словенија - Данска (18.00, Штутгарт)
Ц: Србија - Енглеска (21.00, Гелзенкирхен)

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?