ЧЕШ - ТУР 1:2 (KRAJ)
ГРУ - ПОР 2:0 (KRAJ)
СЛВ - РУМ 1:1 (крај)
УКР - БЕЛ 0:0 (крај)

Холандија - време ја за повратак на врх европског фудбала

Након разочаравајућих резултата на претходна три шампионата Европе, од којих се на онај 2016. нису ни квалификовали, Холанђани долазе на место успеха из 1988. године са амбицијом да се врате у врх европског фудбала. Повратник на клупу националног тима Роналд Куман има екипу у којој се преплићу младост и искуство и која у Немачкој ни од кога неће зазирати.

Холандија - време ја за повратак на врх европског фудбала Холандија - време ја за повратак на врх европског фудбала

Иако је само једном била шампион Европе – 1988. у Западној Немачкој, репрезентација Холандије је један од најредовнијих актера завршних турнира европских шампионата (10 учешћа), а са 20 извојеваних победа, уз осам ремија и 11 пораза, пета је на вечној листи.

Холанђани су дебитовали 1976. у Југославији, на последњем првенству са само четири учесника. Изгубили су у полуфиналу на загребачком Максимиру од Чехословачке (1:3), али су победили домаћина у дуелу за треће место (3:2).

Четири године касније, у Италији се први пут такмичило осам националних тимова, а селекција Холандије није прошла ни групну фазу, што јој се десило још само 2012. у Пољској и Украјини.

Од те 1980. па до данас, Холанђани се само два пута нису квалификовали на Европско првенство, а домаћин оба пропуштена била је Француска – 1984. и 2016. године.

Још увек највећи успех холандског фудбала направила је легендарна генерација Руда Гулита, Марка ван Бастена, Франка Рајкарда и садашњег селектора Роналда Кумана, која је 1988, баш у Немачкој (тада Западној) победила резултатом 2:0 Совјетски Савез у финалу на минхенском Олимпијском стадиону.

Након што су подигли пехар, чак три пута су фудбалери у препознатљивим наранџастим дресовима испадали у полуфиналима – 1992. у Шведској, 2000. године, када су заједно са Белгијанцима били домаћини и 2004. у Португалији.

Даље од четвртфинала нису могли 1996. у Енглеској и 2008. у Аустрији и Швајцарској, а на последњем првенству Европе, непланирано одиграном 2021, разочарали су изненађујућом елиминацијом од Чешке (0:2) већ у осмини финала.

Уз титулу шампиона Европе из 1988, Холанђани су нешто раније у два наврата били вицешампиони света – 1974. такође у Западној Немачкој и четири године касније у Аргентини. И трећи пут су изгубили у финалу Мундијала 2010. у Јужној Африци.

До овогодишњег шампионата Европе, поново у Немачкој, где је кроз историју имала највише успеха, Холандија је дошла кроз квалификациону групу Б укојој је са 18 освојених бодова била другопласирана, иза Француске, против које ће поново играти и на Евру у групи Д, где су још КВ и Аустрија, позната муштерија са претходног првенства.

Наранџасти су у квалификацијама два пута изгубили од Француза (0:4 и 1:2), али су им то и једина два пораза, пошто су у два наврата савладали Грчку (3:0 и 1:0), Републику Ирску (2:1 и 1:0) и Гибралтар (3:0 и 6:0).

Роналд Куман - повратник на клупу Холандије

Селектор Холандије на Европском првенству у Немачкој биће Роналд Куман, један од најпознатијих холандских тренера данашњице и бивши фудбалер који је током веома успешне и трофејне играчке каријере, између осталог, освојио Лигу шампиона са Барселоном 1992, а био је и члан репрезентације која је 1988. постала првак Европе.

Пошто се пензионисао као играч Фејнорда, Куман је тренерску каријеру почео у улози помоћника у стручном штабу Гуса Хидинка који је предводио репрезентацију Холандије на Светском првенству 1998. године.

Након турнира у Француској, именован је за асистента у Барселони, а 2000. је први пут добио посао главног тренера у Витесеу са којим је већ у првој и јединој сезони изборио место у Купу Уефа (данас Лига Европе).

Касније током каријере Куман је тренирао готово све најзначајније клубове у домовини (Ајакс, ПСВ Ајндховен, АЗ Алкмар и Фејнорд), а опробао се и у најквалитетнијим европским лигама – водио је Бенфику, Валенсију, Саутемптон, Евертон и Барселону.

Само је у Холандији био шампион – два пута са Ајаксом (2002. и 2004) и једном са ПСВ-ом (2007), али је и Валенсију (2008) и Барселону (2021) предводио до трофеја у Купу Краља, а освајао је и Куп Холандије, Суперкуп Португалије и Суперкуп Холандије познат под именом Трофеј Јохана Кројфа.

Холандски тренер је повратник на клупу националног тима своје земље, пошто је већ био селектор од 2018. до 2020. године. Заменио је тада Дика Адвоката, некадашњег селектора Србије, који са Холанђанима није успео да избори пласман на Светско првенство 2018.

Куман је у првом селекторском мандату стигао до финала Лиге нација 2019. и изгубио од Португалаца (0:1), али је успешно прошао кроз квалификације за Евро 2020. и вратио Холандију на велико такмичење, након што је неочекивано пропустила и Европско првенство 2016. и Мундијал две године касније. Шампионат Европе је одложен за 2021. због пандемије коронавируса, а Куман је место селектора заменио за посао у Барселони.

Вратио се у јануару 2023, након Светског првенства у Катару и повлачења Луја ван Гала. Дебитовао је кошмарно у првом колу квалификација за Евро у Немачкој поразом од Француске која је након 20 минута фудбала водила 3:0, а до краја постигла још један гол.

Није поражавајућа партија у Сен Денију обесхрабрила Кумана и Холанђане. Против Француза нису могли, али су узели по шест бодова свим слабијим противницима и са друге позиције у групи Б заслужили директан пласман на Европско првенство.

Гранитна одбрана и талентован напад

Није једини, али Роналд Куман није искористио нову могућност да на Европско првенство поведе 26 фудбалера, што не мења чињеницу да Холанђани долазе у Немачку у изузетно јаком саставу.

Можда би Куманов списак био мало другачији и за једно име дужи да нису повређени Мартен де Рон и Матс Вајфер, Ноа Ланг.

Талента неће мањкати ни на једном крају терена, али на први поглед ка саставу тима истиче се искуство и квалитет холандске одбран. Уз вечитог команданта и капитена Ливерпула Вирџила ван Дајка, ту су Нејтан Аке из моћног Манчестер ситија, прекаљени Дејли Блинд, Барсин Матијс де Лихт, Интеров тандем Стефан де Фрај и Дензел Дамфрис, шампион немачке са Леверкузеном Џереми Фримпонг...

Каква је концентрација квалитета у задњој линији најбоље осликава чињеница да међу путницима за Немачку није било места за Јана Матсена, левог бека Борусије из Дортмунда, финалисте Лиге шампиона, све док није постало јасно да Френки де Јонг испада из конкуренције, па је Матсен добио прилику да га замени.

Ужасна вест за Холанђане обелодањена је само неколико дана пред почетак Европског првенства - везни фудбалер Барселоне није успео у потпуности да се опорави од повреде скочног зглоба и неће моћи да помогне националном тиму у Немачкој, иако је био на списку селектора Кумана и тренирао у кампу репрезентације.

Није то једини пех који је кројио састав Холандије, пошто се током загревања уочи пријатељског меча са Исландом повредио Теун Копмајнерс, фудбалер Аталанте, са којом је освојио Лигу Европе. Уместо њега екипи се придружио Џошуа Зиркзи, члан Болоње који је прошао све омладинске селекције Холаније, али још увек није дебитовао за први тим.

У недостатку двојице важних играча на средини терена, прилику да заблиста у наранџастом дресу имаће Лајпцигов Ћави Симонс. Иако се у позним играчким годинама преселио у Саудијску Арабију, није заборављен ни Жоржињо Вајналдум.

Задатак да тресу мреже имаће Брјан Броби, Стевен Бергвајн, Доњел Мален, Вут Вегхорст, узданица Ливерпула Коди Гакпо и други најбољи стрелац у историји холандског националног тима - Мемфис Депај.

Циљ је јасан - повратак на врх

Од последња три шампионата Европе, Холанђани су један пропустили, на другом су морали да се пакују већ након групне фазе, а на трећем их је у осмини финала елиминисала Чешка. На место успеха из 1988. долазе са амбицијом да се врате на врх европског фудбала, где су према реномеу и традицији одувек припадали.

Тим којем не мањка искуства, али ни талента и младалачког полета не би смео ни од кога да зазире, па ни од Француза са којима су га немилосрдне куглице на жребу поново спојиле у истој групи. За очекивати је да ће то бити борба за прво место и лакшег противника у осмини финала.

Не треба отписивати ни Аустријанце, али су Холанђани на Евру пре три године показали да са њима умеју - победили су их са 2:0 у другом колу групе Ц.

Утакмице са Пољацима су већ добро истражен терен јер је и 2020. и 2022. судбина хтела да Холандија и Пољска буду у истој групи Лиге нација. Само једном је било нерешено (2:2), а три пута су Холанђани однели по три бода.

Састав репрезентације Холандије

Голмани: Џастин Бајлоу (Фејнорд), Марк Флекен (Брентфорд), Барт Вербруген (Брајтон);

Одбрана: Нејтан Аке (Манчестер сити), Дејли Блинд (Ђирона), Матијс де Лихт (Бајерн), Стефан де Фрај (Интер), Дензел Дамфрис (Интер), Џереми Фримпонг (Бајер Леверкузен), Лутшарел Гертрујда (Фејнорд), Мики ван де Вен (Тотенхем), Вирџил ван Дајк (Ливерпул), Јан Матсен (Борусија Дортмунд);

Везни ред: Рајан Гравенберх (Ливерпул), Тижани Рејндерс (Милан), Јерди Схаутен (ПСВ), Жоржињо Вајналдум (Ал Етифак), Џој Верман (ПСВ), Ћави Симонс (Лајпциг);

Напад: Брјан Броби (Ајакс), Мемфис Депај (Атлетико Мадрид), Стевен Бергвајн (Ајакс), Коди Гакпо (Ливерпул), Доњел Мален (Дортмунд), Вут Вегхорст (Хофенхајм), Џошуа Зиркзи (Болоња).

Распоред утакмица репрезентације Холандије:
16. јун: Пољска - Холандија (15.00, Хамбург)
21. јун: Холандија - Француска (21.00, Лајпциг)
25. јун: Холандија - Аустрија (18.00, Берлин)

четвртак, 27. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару