СЛВ - РУМ 18.00
УКР - БЕЛ 18.00
ЧЕШ - ТУР 21.00
ГРУ - ПОР 21.00
Читај ми!

Словенија - са Облаком међу стативама први пут на Евру

Фудбалска репрезентација Словеније тек други пут наступа на првенству Европе. Први после 24 године неиграња и пет пропуштених квалификационих циклуса. Међутим, први пут ће је предводити сјајни голман Јан Облак. Словенци се налазе у групи Ц и играће са Србијом, Данском и Енглеском.

Словенија - са Облаком међу стативама први пут на Евру Словенија - са Облаком међу стативама први пут на Евру

На веб-сајту Фудбалског савеза Словеније (Nogometna zveza Slovenije), страница "Стратегија 2025" није доступна (404 - Ups, ta stran ne obstaja). Ово може указати на то да Словенци имају план, фокусирајући све своје наде и енергију на наступе за предстојеће Европско првенство.

Томе у прилог стоји и изјава капитена Словеније након победе над Казахстаном у последњем колу квалификација.

Јан Облак је на Конгресном тргу у Љубљани приликом слављења проласка на првенство Европе истакао да Словенија у Немачкој неће само учествовати, већ и покушати да постигне значајан резултат. Капитенова изјава, чини се да је служила само да подигне навијачку енергију.

Словенија је тим са малим искуством на великим такмичењима и из тог разлога, првобитно делује да неће имати успеха у групи Ц. Ипак, континуитет и самопоуздање које играчима улива селектор Матјаж Кек могли би бити кључни у трци за пласман у следећу рунду.

Фудбалски заљубљеници у Србији посебно памте два међусобна сусрета са Словенијом - меч на првенству Европе 2000. и дуел 2011. године. Реми и пораз. Егзибицију Саве Милошевића и трагичара Немању Видића. Оба резултата призивају горко сећање, и чувено питање шта би било, када би било...

"Мала Европа" други пут међу најбољима у Европи

Фудбалске репрезентације Србије и Словеније деле судбину не само зато што су биле део Југославије, већ и због тога што ће први пут после 24 године паузе заиграти на првенству Европе у фудбалу. Пре безмало четврт века ове две селекције биле су део групе Ц, баш као што ће бити и у Немачкој.

Последњи пут на неком међународном турниру, Словенија је наступала 2010. године у Јужноафричкој Републици на Светском првенству. То такмичење окончали су као трећи, иза Сједињених Америчких Држава и Енглеске, а испред Алжира.

Од последњег наступа на неком великом турниру прошло је 14 година, а у међувремену су Словенци покушавали да се домогну макар континенталног такмичења. До првенства Европе у Немачкој, Словенија је дошла као друга селекција у квалификационој групи Х, иза Данске, али с истим бројем освојених бодова - 22.

Словенци су остварили седам победа, два пораза и један реми. Примили су девет голова, а постигли 20 - у просеку два по утакмици. Ниједан играч није добио црвени картон.

Бењамин Шешко био је један од најбољих фудбалера, постигао је пет голова на девет наступа, укључујући и погодак у одлучујућој утакмици на домаћем терену против Казахстана. Тај меч и пријатељски против Португалије у коме су однели победу - 2:0 у припремном периоду су најпосећенији са нешто више од 16.000 гледалаца.

Дисциплинована екипа селектора Матјажа Кека показала је задовољавајући ниво игре у не баш снажној, али ипак уједначеној групи. Од Данске су једном изгубили и одиграли реми, а Финцима су се реванширали за пораз. Казахстан, Северну Ирску и Сан Марино су по два пута савладали.

Матјаж Кек - селектор оспораваног квалитета и доказаног успеха

Селектор Словеније је некадашњи фудбалер Марибора поменути Матјаж Кек. Први пут место стратега националног тима заузео је 2007. године. Креатор је два од четири највећа успеха Словеније (два Светска првенства и два Европска шампионата). Предводио је тим на Мундијалу 2010, а изборио је прилику да се представи и европској публици.

На просторима бивше Југославије, Кек је широј фудбалској јавности постао познат након освајања титуле првака Хрватске са Ријеком 2017. године. Понајвише због тога што је прекинуо низ од 11 узастопних титула загребачког Динама. С Ријеком је освојио и остале трофеје у Хрватској - Суперкуп једном и државни куп два пута.

Селектор Словеније је свестан ограничености квалитета у играчком кадру и то надокнађује непретенциозном игром у навали и дисциплинованом одбраном у којој не оставља простора између линија противничком тиму.

Компактност словеначког тима огледа се у заједничком брањењу празног простора, али и синхронизованим транзиционим акцијама чији је реализатор најчешће Шешко.

Облак, Иличић, Шешко - момци који обећавају

Један од најистакнутијих играча Словеније у постојећем саставу је поменути голман Облак. За национални тим дебитовао је 2012. године и до сада је уписао 64 наступа. Међутим, репрезентативна каријера једног најбољих голмана данашњице је без запаженијих резултата.

Поред Облака, у тиму Словеније је и Јосип Иличић, фудбалер који је победио депресију и чија каријера би могла да осване на филмском платну. Или макар да многима послужи као пример успешне менталне борбе.

Укратко, Иличић је после сјајних партија 2020. године, открио да се бори са депресијом, а онда га није било у медијима и јавности све до 2022. Раскинуо је уговор са Аталантом, потом је заиграо за Марибор и заслужио позив селектора Кека за наступе на првенству Европе.

У тиму Словеније је и Бењамин Шешко, вихорни млади нападач, рођен 2003. године који претендује да на листи најбољих стрелаца репрезентације смени Златка Заховича. Шешко тренутно има 11 голова у дресу националног тима, до Заховича ће морати да изброји још 24.

Састав репрезентације Словеније

Голмани: Јан Облак (Атлетико Мадрид), Вид Белец (Апоел), Игор Векић (Веље);

Одбрана: Јуре Балковец (Алањаспор), Јака Бијол (Удинезе), Миха Блажич (Лех Познањ), Давид Брекало (Орландо), Вања Дркушић (Сочи), Ерик Јанжа (Горњик Забже), Жан Карничник (Цеље), Петар Стојановић (Сампдорија);

Везни ред: Тими Макс Елшник (Олимпија), Адам Гнезда-Черин (Панатинаикос), Јон Горенц Станковић (Штурм), Томи Хорват (Штурм), Јасмин Куртић (Судтирол), Санди Ловрић (Удинезе), Бењамин Вербич (Панатинаикос), Адријан Зељковић (Спартак Трнава), Нино Жугељ (Боде Глимт), Јосип Иличић (Марибор);

Напад: Жан Целар (Лугано), Јан Млакар (Пиза), Бењамин Шешко (Лајпциг), Андраж Шпорар (Панатинаикос), Жан Випотник (Бордо).

Распоред утакмица репрезентације Словеније:

16. јун: Словенија - Данска (18.00, Штутгарт)
20. јун: Словенија - Србија (15.00, Минхен)
25. јун: Енглеска - Словенија (21.00, Келн)

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару