Читај ми!

Жељко Јоксимовић: На „Евросонгу" су увек боље пролазиле песме које нису пратиле трендове

Сутра у 21 сат почиње финале Фестивала „Песма за Евровизију 2024" на коме ће Србија изабрати свог представника за „Песму Евровизије“ у Малмеу. У току су пробе у студију у Кошутњаку којима присуствује и Жељко Јоксимовић, који је пре 20 година представљао Србију у Истанбулу са песмом „Лане моје“ и умало победио. Колико и да ли се за ових двадесет година нешто променило у вези „Евросонга“, са Јоксимовићем је разговарала Душка Вучинић, шефица Службе за корпоративни имиџ и односе с јавношћу РТС-а.

У укључењу у Београдску хронику Душка Вучинић истиче да што се нас тиче, те 2004. године Жељко Јоксимовић је победио. Када је пре неколико дана видео снимак укључења из Истанбула у Дневнику те 2004. године, Жељко Јоксимовић каже да су га обузеле чудне емоције, као да није прошло 20 година.

„Петина века, што није нимало мало. И многе ствари су се десиле у међувремену. Тако да је лепо се сетити и то је можда једно подсећање са обавезом“, каже Јоксимовић.

Песма Лане моје живи и данас, а Јоксимовић се на „Евровизији“ окушао још неколико пута као извођач и аутор песама. Но да ли би ова песма у овим евровизијским околностима била подједнако успешна?

„Мислим да дâ. Као што је песма Yesterday увек Yesterday, тако је и Лане моје. Ако је нешто у том тренутку било заиста добро и опште прихваћено, не видим разлог да то не буде исто за 20 година. Емоција је нешто што се не мења, врло је препознатљива и мислим да људи увек одреагују на то. Ја, пошто сам често у Грчкој, људи и дан данас се јеже на ту песму. Мислим да она нема рок трајања и баш сам срећан због тога. На крају крајева и 'Евросонг' је помогао да та песма постане то што јесте“, наглашава Јоксимовић.

„ У међувремену, писао сам неколико пута и био јако успешан. Додуше и 2012. сам рачунао макар друго место, него су ме тада оне руске бабе помереле за једно место на треће. И тад сам уживао и наравно уживао сам и на сцени у Београду када сам био домаћин 'Еуровизије' овде као водитељ. Тако, ето, тих 20 година прође брзо, али када резимирамо није то баш тако мало и није да није било нечега и између“, додаје саговорник Душке Вучинић.

Жељко Јоксимовић ће наступити у ревијалном делу програма финалне вечери „Песме за Евровизију 2024“, а обећава да ће сигурно наступити још који пут на „Евросонгу“ под заставом Србије, ако не као извођач, оно сигурно као аутор песме.

На питање да ли су се за ове две деценије промениле композиције Јоксимовић истиче да се нису промениле мелодије, али да су се променили аранжмани, променила су се паковања.

„Међутим, опет погледати једну Адел која се појави за клавиром и направи чудо, или Мајли Сајрус која направи чудо са једним класичним аранжманом, нема ту неке велике разлике. Трендови никад нису били пресудни за 'Евросонг'. Мислим да чак су увек боље пролазиле песме које нису пратиле трендове. Оне које су биле мало другачије. Таква је била и Лане моје“, каже на крају укључења у Београдску хронику Жељко Јоксимовић.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво