Читај ми!

Жељко у финалу Евросонга!

Србија обезбедила место у финалу! Земље које су се вечерас, такође, избориле за учешће у финалу 57. такмичења „Песма Евровизије“ су: Литванија, Босна и Херцеговина, Украјина, Шведска, Македонија, Норвешка, Естонија, Малта и Турска.

22.56 – Србија у финалу 57. „Евросонга"!

22.52 – Први вечерашњи финалиста Литванија. 

22.23 – Норвешки представник определио се за елементе хип хопа. Баладу Кораке ти знам осећајно је отпевала Маја Сар из Босне и Херцегвине. Представљање у другој полуфиналној вечери затворио је такмичар из Литваније поручујући Љубав је слепа.

22.08 – Готово кабаретски звук извођача из Турске мамио је у тренутку осмех на лице, а током мирног наступа Естонац От Лепланд поручио нам је да га послушамо. За најватренији наступ друге полуфиналне вечери заслужан је словачки представник Миро Шнајде.

21.55 – Темпераментна Нина Бадрић из Хрватске показала је да и осећајна балада може да обилује експлозивном енергијом. Швеђанка Лорен донела је Еуфорију. Сигуран наступ грузијског представника највероватније има везе и са тим што је певао о забави.

21.45 – Гајтана из Украјине певала је о гостопримству без обзира на пол. Футуристичким звуком Софи Маринова, бугарска представница, размрдала је присутне, а вероватно и многе поред ТВ екрана. Боје словеначке заставе бранила Ева Бото.

21.27 – Представници Малте ове године, осим у компоновање, уложили су велики труд и у осмишљавање сценског наступа. Пети на бини били су чланови групе „Литсаунд" из Белорусије, који су покушали да убеде Европу да су хероји. Португал још једном на „Еуросонг" донео меланхоличне ноте.

21.11 – Моћан вокал македонске представнице Калиопи разлегао се салом у којој је око 14.000 гледалаца, а пред милионски аудиторијум широм Старог континента холандска представница изашла је у необичној сценској гардероби. 

21.08 – Нежним тактовима композиције Није љубав ствар Жељко Јоксимовић запалио је ватру друге полуфиналне вечери 57. избора за „Песму Евровизије". Харизматичан и доминантан на сцени Кристалне дворане у Бакуу српски представник поздрављен је громогласним аплаузом.

19.33 – Жељко Јоксимовић, у укључењу у Дневник, рекао је да са нестрпљењем очекује вечерашњи наступ, да је екипа спремна и да су све снаге усмерене ка проласку у финале. 

Током друге полуфиналне вечери 57. такмичења за „Песму Евровизије", одржаног у Кристалној дворани у Бакуу, у Азербејџану, место у финалу обезбедили су српски представник Жељко Јоксимовић и такмичари из Литваније, Босне и Херцеговине, Украјине, Шведске, Македоније, Норвешке, Естоније, Малте и Турске.

Ово полуфинале је по много чему било занимљивије од првог. Наступао је представник Србије, а гледаоци из Србије могли су да гласају за своје фаворите.

Вечерашње такмичење отворио је управо Жељко Јоксимовић својом композицијом Није љубав ствар, за коју су текст написали Марина Туцаковић и Милош Рогановић, а пратили су га музичари „Ад хок оркестра" Ксенија Милошевић, Олга Вуловић, Милош Николић, Душан Алагић и Драган Крстић. 

Јоксимовић, који други пут учествује на „Еуросонгу" као извођач и четврти пут као композитор, претходних седмица привукао је велику пажњу медија и евровизијских фанова и од почетка важи за једног од фаворита.

У другом полуфиналу представили су се и такмичари из Хрватске, Холандије, Белорусије, Португала, Бугарске, Грузије, Словеније и Словачке.

Вечерашњих 10 најбољих у финале се пласирало гласовима публике и жирија из земаља учесница другог полуфинала и директних финалиста – Велике Британије, Француске и Немачке.

Како можете да гласате

Ове године враћено је раније правило по којем ће публика може да гласа тек након свих одслушаних композиција и одгледаних наступа током сваке појединачне вечери програма.

Према правилима такмичења, из Србије нисмо могли да гласамо за представника своје земље, али је зато српска дијаспора и Европа могла да гласа за Жељка Јоксимовића! Такав ће бити случај и у суботу.

Подршку Јоксимовићу и Србији у финалној вечери 26. маја можете дати слањем СМС-а на бројеве који ће бити приказани током преноса на програму јавних сервиса наведених земаља.

Са једног броја телефона може се послати СМС порука или упитити позив максимално 20 пута.

Вечерашњих 10 најбољих у финалу већ чекају представници Румуније, Молдавије, Исланда, Мађарске, Данске, Албаније, Кипра, Грчке, Русије и Ирске, изабрани у првом полуфиналу, као и директни финалисти, земље такозване „велике петорке": Француска, Немачка, Велика Британија, Италија и Шпанија и домаћин Азербејџан.

Директан пренос финала биће на програмима РТС 1, САТ РТС, Дигитал и тест HD каналу РТС-а. И у финалној вечери сазнајте ко је победник на порталу РТС-а.

Коментатор друге полуфиналне вечери била је Душка Вучинић-Лучић.