Читај ми!

Веселе песме у финалу „Песме Евровизије“

Осим „Велике петорке“ и Азербејџана као прошлогодишњег победника, у финалу 57. „Песме Евровизије“, 26. маја, и представници Румуније, Молдавије, Исланда, Мађарске, Данске, Албаније, Кипра, Грчке, Русије и Ирске. Још 10 финалиста бира се у четвртак када наступа и наш Жељко. На сцени Кристалне дворане „Баку“ смењивали се модерни ритмови, ретро, алтернативни и поп звук, „тракторски реп“.

Последњи извођачи прве полуфиналне вечери Ирци, авангардни „Џедвардси". 

„Звук срца" Европа је чула од мађарских представника. Аустрија је на такмичење послала дует Трекшитаз специјализован за „тракторски реп". Весели ритам и трубе ове године били су избор Молдавије.

Данска представница пожалила се да је „требало да зна", а затим су „Бурановске бабушке" из Русије направиле прави лом изводећи песму "Party for Everybody".

Израел је припремио алтернативни поп звук, а Валентина из Сан Марина очарана је онлајн друштвеним мрежама. "La la love" пева кипарска представница већ данима.

„Несаломиви" Швајцараци „Син плус" наступили су осми у првој полуфиналној вечери. Млада Ирис и нежне ноте композиције "Would You" бранили су боје белгијске заставе. „När jag blundar" (Када склопим очи) и Пернила Карлсон у Баку су стигли из Финске.

Ретро стил представника Летоније публика у дворани „Баку" поздравила је громогланим аплаузом. Рона Нишлиу, Албанка моћног гласа рођена у Косовској Митровици, представила се песмом "Suus". „Мандинга" из Румуније, на велико европско такмичење у Азербејџану, донела је модеран звук песме "Zaleilah".

После Исланда и песме коју су извели Грета Салоуме и Јоунси, грчка представница Елефтерија Елефтерију открила шта је њен афродизијак.

Први на спектакуларну сцену у велелепној Кристалној дворани у „Граду ветрова" изашао представник Црне Горе, Рамбо Амадеус који је извео песму „Еуро неуро".

Прве полуфиналне вечери 57. такмичења „Песма Евровизије", на којем се у Кристалној дворани у Бакуу, у Азербејџану представило 18 земаља, квалификовали се представници Румуније, Молдавије, Исланда, Мађарске, Данске, Албаније, Кипра, Грчке, Русије и Ирске. Право директног проласка у финале, 26. маја, имају представници „Велике петорке": Велика Британија, Француска, Немачка, Шпанија, Италија и представник земље домаћина „Еуросонга" -Азербејџан.

Прве такмичарске вечери наступили извођачи и из Црне Горе, Летоније, Швајцарске, Белгије, Финске, Израела, Сан Марина и Аустрије.

Десет финалиста изабрала је публика и жири из земаља учесница првог полуфинала, као и публика и жири из Азербејџана, Италије и Шпаније.

Стручни жири је гласао на синоћној генералној проби, а вечерас путем телевотинга своја мишљења о песмама поделили су милиони гледалаца испред малих екрана.

Водитељи овогодишњег такмичења су две даме Лејла Алиyев и Наргиз Бирк-Петерсен, а трећи водитељ је Елдар Гасимов (члан победничког дуета).

Представник Србије Жељко Јоксимовић извешће своју композицију Није љубав ствар у другом полуфиналу, 24. маја, када наступају и представници Македоније, Холандије, Малте, Белорусије, Португала, Украјине, Бугарске, Словеније, Хрватске, Шведске, Грузије, Турске, Естоније, Словачке, Норвешке, Босне и Херцеговине и Литваније.

Право директног проласка у финале, 26. маја, имају представници „Велике петорке": Велика Британија, Француска, Немачка, Шпанија, Италија и представник земље домаћина „Еуросонга" –Азербејџан.

Све три вечери РТС ће директно преносити од 21 час на програмима РТС 1, САТ РТС, Дигитал и Тест ХД РТС.