Блог Жељка Јоксимовића: Дневник из Бакуа (7)

Такмичење лаких нота, парада кича, плаховита и банална, телевизијски шоу за једну ноћ... Све ово јесу реченице којима би многи представили Песму Евровизије, поготову они који се не убрајају у њене фанове. Ипак, чак и најјачи критичари признаће јој бар три чињенице: траје више од пола века упркос успонима и падовима у музичком квалитету, гледају је милиони крај телевизијских екрана сваке године, фабрика је нових песама и позорница младих музичара коју после вишемесечне еуфорије преживе они - најјачи.

У три речи: Евровизија је бизнис- и суров и фер у исти мах. Такозвана „евровизијска недеља" - седмица која претходи финалу, званично је почела у понедељак, данас је на програму прво такмичење. За већину представника од укупно 42 земље учеснице у Азербејџану биће то међународни деби и први наступ пред тако бројном телевизијском публиком.

Данас ће се представити Црна Гора и мој колега Рамбо са песмом „Еуро- неро" која је изазвала пажњу и у Србији колико због њега лично толико и због оригиналног спота за песму. Од Рамба се некако баш таква промоција и очекивала- у његовом је духу. После Црне Горе наступиће Исланд, Грчка, Летонија, Албанија, Румунија, Швајцарска, Белгија, Финска, Израел, Сан Марино, Кипар, Данска, руске „бабушке" које су мешу фаворитима, Мађарска, Аустрија, Молдавија и Ирска. Најбољи ће ићи даље, у финале, баш као и најбољи у нашој групи, у четвртак 24. маја.

Сва очекивања, надања, снови- смештени у пар сати телевизијског програма. Тачније у три минута - за само неколицину шест и- крај. Само један од нас носиће титулу победника, само једном од нас следи та част да у победничким предностима ужива наредне године. И да, наравно, да у својој земљи организује наредно издање Песме Евровизије.

Веома сам срећан што смо у недељу поподне имали прилику да организујемо журку добродошлице за све наше пријатеље у Бакуу. За ову омогућену прилику заслужна је наша амбасада у Азербејџану, а поред бројних учесника Еуросонга, угостили смо и дипломатска представништва из преко 30 земаља, као и људе из Србије који раде у Азербејџану.

У пријатној атмосфери у Хилтону одржали смо и получасовни концерт са мојим највећим евровизијским хитовима (Лане моје, Лејла, Није љубав ствар) али и две народне српске песме. Журка је протекла у баш добром расположењу, на ју-тјубу можете да је и погледате,и сви су били јако задовољни како је то испало. Вече смо завршили у ресторан на 25. спрату нашег Хотела који се ротира и тако пружа поглед на величанствени Баку. Тренутак у ноћи за размишљање. Призор који свакоме желим да види.

До сутра,
ваш Жељко  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара