Читај ми!

Блог Жељка Јоксимовића: Дневник из Бакуа (10)

Пласман песме „Није љубав ствар“ биће већ добро познат јавности данас, друго полофинале у Бакуу одржано је синоћ у Кристалној дворани. Ови редови морају због новинских рокова да буду исписани доста раније, па због тога данас делим са вама неколико занимљивости о Еуросонгу.

Гинисова књига светских рекорда је пре неки дан потврдила и уписала да је Енглеберт Хумпердинцк најстарији учесник на „Песми Евровизије". Хампердинк из Велике Британије је рођен 2. маја 1936. године. Представљаће Велику Британију на „Песми Евровизије 2012" са својих 76 година и 24 дана. Tиме je он оборио Гинисов рекорд за настаријег мушког такмичара на Евровизији. Енглеберт је познати певач у Британији, а његов најпродаванији сингл је из 1967. године под називом Release Me који је достигао неколико милиона титажа. Он ће извести нумерну Love Will Set You Free, у финалу 26. маја 2012. године.

Да се Русија није ове године такмичила за „Песму Евровизије 2012", са групом „Бурановскије Бабушки", група која се састоји од осам бака, од којих једна бака, Алексеј Пугачева има, наводно, 76 година, Хампердинк би био најстарији икада певач (учесник) за „Песму Евровизије" и мушкој или женској, конкуренцији у 57 година дугој историји Еуросонга.

Велика Британија, до данас најуспешнија евровизијска земља са пет победа, 15 других и три трећа места, пропустила је прво издање Еуросонга 1956. године. Њихова делегација закаснила је са подношењем пријаве за учешће. Британија држи рекорд по броју узастопних учешћа – од 1959. па све до данас ова краљевина није пропустила ниједно такмичење.

Група ABBA је први пут покушала да се пласира на ЕСЦ 1973. године, годину дана пре своје историјске победе. Песма Ринг ринг, нажалост, није успела да победи на шведском националном финалу – само 3. место. Упркос почетном неуспеху, песма Ринг ринг је нашла своје место на британској топ-листи исте године. Добила је своју немачку, француску и шпанску верзију и једна је од најизвођенијих и најомиљених песама популарних ABBA трибјут бендова.

На Евровизији су у историји отпеване песме са најчуднијим порукама и садржајем. Норвежани су 1980. године послали песму у којој је опевана градња хидроелекране. Финци су 1982. године послали песму у којој је исказан протест због изградње нуклеарне електране. Ипак, најбројније су и са највећим успехом оне песме које садрже реч „љубав".

Сценографију за Еуросонг у Мадриду 1969. године било је дело славног шпанског уметника надреалисте Салвадора Далија. Дали је био задужен и за дизајн промотивног материјала и за израду делова импозантне сценографије.

Најкраћа песма икада на овом такмичењу изведена је 1957. године. Била је то песма All Патрише Бредин. Представљала је Велику Британију и трајала је минут и 52 секунде! То је било и прво учешће Велике Британије на „Песми Евровизије". Најдужа песма изведена је исте године одмах након британске – Corde delle mia chitarra назив је италијанске песме коју је певао Нунцио Гало, а трајала је 5 минута и 9 секунди! Стандард од три минута за сваку нумеру уведен је тек много касније.

Чувена Ирска плесна група Riverdance управо се прославила на „Песми Евровизије". Ова група наступала je 1994. године на Еuросонгу у Даблину у склопу интервал наступа. Од тада, њена популарност расте муњевитом брзином, и до данас је стекла славу широм света.

Португал је држава која најдуже чека евровизијску победу! Од свог првог учешћа 1964. године па све до данас, Португал није успео да се пласира ни у топ 5! Најбољи пласман имао је 1996. године у Ослу, 6. место.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара