Читај ми!

Блог Жељка Јоксимовића: Дневник из Бакуа (12)

И док мој оркестар, сви ми у делегацији Србије и посебно ја, још увек сабирамо утиске од синоћне вечери, непосредно уочи одласка на финале у предивну Кристалну дворану у Бакуу, желим да са вама поделим и неколико утисака који ће остати једнако јаки колико и коначан пласман на овогодишњем Еуросонгу. 

Последњих неколико дана у Бакуу су нам били испланирани готово до последњег минута. Навикао сам већ да на путовањима имам врло мало времена за обилазак града, али необичност Бакуа ме је натерала да ипак посветим сат или два у шетњи, и да видим нешто више од хотела и саме Арене у којој се одржава такмичење.

После посете Старом граду о ком сам вам причао, хтео сам да се мало упознам и са музичком културом у Азербејџану, њиховој музици и инструментима. Ово је земља која посебну пажњу посвећује песницима, музичарима, композиторима, свему што има везе музиком и због тога је заиста прави рај за многе од нас овде у тиму. Веома поштују своју традицију и мелодије које се могу чути на њиховим "народним" инструментима.

Наш вредни волонтер Мађид одвео нас је до продавнице са традиционалним инструментима од којих су неки скупоцени антиквитети попут хармонике коју сам чак имао и прилику да испробам. Културе су различите, али музичка суштина је свуда остала иста, тако да смо се врло брзо снашли и поиграли са новим играчкама. Неке смо и купили за своју колекцију. Наоштрите свој слух када будете слушали моје будуће песме, сигурно ћете препознати неки од ових.

Уочи финала, како се приближавало, сви смо постали веома узбуђени. Расположење расте заједно са адреналином и достигнуће свој максимум оног тренутка када изађемо сви заједно на бину. По ко зна који пут, после емисије у Београду 10. марта у којој смо представили песму, свих проба сценског наступа у Београду и овде, верујем да смо у финалу бољи најбољи, бољи него икад, непогрешиви и упечатљиви. Осећамо да ће то бити добар резултат и надам се да ће се то расположење пренети и на публику.

Финалу је присуствовао и велики број мојих пријатеља који су дошли из Београда. Знам да су хиљаде вас ноћас били уз нас, али лепо је и када знате да су вам неки блиски људи одмах ту, пар редова даље, у ноћи за памћење. У Београд стижемо вечерас, после готово целодневног путовања. Верујем, у овом тренутку – само неколико сати уочи финала које овде у Бакуу и први пут у историји „Песме Евровизије" почиње у поноћ и завршава се после три часа ујутру, да ћемо се заједно и радовати.  

Ваш Жељко

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара