Блог Жељка Јоксимовића: Дневник из Бакуа (5)

Једна од бројних чари Евровизије је добра енергија и позитивна атмосфера коју уочи самог такмичења стварају млади, опуштени људи из целе Европе. Тај осећај правог ритма у ваздуху, и веселог, је нешто што никога не може да остави равнодушним. Признајем, иако искуства имам, ове године се готово као дете радујем и званичном почетку ове манифестације. И то због вечерашњег, кажу за Гинисову књигу рекорда, ватромета, који ће поводом отварања уприличити домаћини.

Све делегације, укупно 42, прошетаће црвеним тепихом на свечаном отварању 57. Еуросонга. Журка добродошлице, традиционална, прилика је да се сви окупимо заједно, разговарамо, уживамо и у исто време одмеримо снаге, конкуренцију... Врхунац овогодишње журке биће ватромет који ће, како је најављено бити дугачак 5 километара.

Азербејџанци заиста нису ниучему штедели, а имају жељу и могућности да за ову прилику све направе грандиозно, велелепно, чаробно. И дворану у којој се одржава такмичење, Кристалну, завршену за само неколико месеци упркос уздржаности многих у амбицију, и сцену, и још много тога. Све је овде огромно...И вечерас свакако ће бити репрезентативна добродошлица, верујем да ће то бити она о којој ће се дуго причати у овом свету.

Према мојим сазнањима, до сада су уложили више од 50 милиона евра, што је до сада највише колико је неко уложио у организацију. Можда и више. Тврде да ће им се сигурно исплатити, а моја оцена је да већ јесте. За ову земљу данас знају сви на планети, пријатељства стечена овде и сада обележиће целу једну генерацију. Такве ствари немају цену. А, како би рекли у бизнису, бенефите ће видети у годинама које долазе. Азербејџан је предиван и осим за нафташе, сасвим сигурно постаје озбиљна туристичка дестинација.

Ми у тиму обазриво располажемо са средствим, али уз праве пријатеље овде и у Србији успећемо да приредимо и журку за нашу делегацију, сутра у хотелу »Хилтон«, у коме смо смештени. Припремамо се и за тај догађај на коме очекујемо бројне евровизијске пријатеље, али и све оне привреднике из Азербејџана који већ, или планирају у будућности да сарађују са нашом земљом. Овде све нас из Србије заиста, са посебном дозом љубазности прихватају. Спољлно-политички и економски односи између наше две земље, активни последњих година, оставали су огромног трага. Азербејђжанци знају за Србију, воле нас и лепо је осећати то у сваком тренутку боравка овде.

Ваш Жељко,
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара