Блог Жељка Јоксимовића: Дневник из Бакуа (2)

Једно од најчешћих питања које сам добијао последњих месеци је шта ме је то привукло да поново, четврти пут у каријери, одлучим да се такмичим на Песми Евровизије. Разлог је у ствари једноставан- Евровизија заиста има нешто магично у себи. Увек иста и увек другачија.

Са једне стране ова манифестација, избор за „најлепшу песму Европе", траје више од пола века, па тај елемент традиције уноси и велику дозу поштовања правила, отмености и достојанства код свих оних који су њен део, било у организацији, било као извођачи. Са друге стране, Евровизија је сваке године другачија, нова, увек модерна. Потпуно неочекивано, од доласка у Азербејџан, успомене на Истанбул 2004, Атину 2006, Београд 2008. једна за другом навиру у мом сећању.

Све је толико другачије, а опет некако и исто. Искуство које сам протеклих година стекао на различитим евровизијским позорницама је свакако од непроценљиве важности и за мене лично и за мој тим, али је невероватна и чињеница колико су се ствари промениле. Песма Евровизије- данас у егзотичном, оријенталном и у исто време европском Азербејџану. ..На граници Истока и Запада.... Заиста је јединствен осећај поново се наћи на евровизијској позорници и то у Бакуу, који у исто време подсећа на Сиднеј, односно Банкок, а кажу да ће га у најскоријој будућности звати и „нови Дубаи". Светска метропола. Са надасве љубазним људима који се по гостопримству могу поредити са нама.

Само такмичење у продукцијском смислу је доживело невероватан помак, посебно у односу на Истанбул пре осам година. Организацијски такође. Чињеница је да домаћини нису жалили средства, а при томе су их и имали на располагању, тако да је све велелепно и раскошно у Бакуу што је у функцији или за евровизијску намену. Град заиста одише евровизијским духом.
Данас евровизијски, сутра можда и олимпијски јер је и град кандидат за организацију Олимпијских игара 2020. године, Баку је сасвим сигурно - град будућности. 

Једна победа, дуета Ели и Ники омогућила је овој дивној земљи,Азербејџану, јединствену могућност да Европи покаже бар део своје богате културне баштине и први пут у својој 20 година дугој историји као независна држава, буде домаћин једном међународном догађају оваковисоког ранга.

Сви у делегацији Србије смо испуњени поносом јер у сваком сусрету са житељима ове земље осећамо колико су односи између наше две земље успешни и квалитетни. У томе је сигурно улогу одиграла и наша амбасада које је отворена прошле године у самом центру Бакууа. Вечерас у организацији амбасадора Његове екселенције Зорана Вајовића и у присуству дипломатског кора Азербејџана и медија имамо пријем коме се унапред радујем. Већ сутра ћу утиске са овог догађаја поделити и са вама.

Ваш Жељко,

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару