Кипар

Домаћин овогодишњег такмичења “Дечја песма Евровизије” је град Лимасол на Кипру.

Главни град Републике Кипар је Никозија. Историја Кипра је фасцинантна, али и помало замршена.  Постоје докази да су на Кипру живели људи још пре више од 10.000 година.  Будући да се налази у средишту источног Средоземља, Кипар се може похвалити врло повољним положајем. Поред тога, острво је одувек привлачило бројне освајаче. Још траје спор око северног дела Кипра који су окупирале турске снаге након чега је проглашена Турска Република Северни Кипар.  Кипар и Турска и даље покушавају да реше тај проблем.  

На Кипру је присутан јак утицај Грчке. Кипрани углавном говоре грчки, док је енглески врло распрострањен зато што је острво било британска колонија. То је разлог зашто људи на Кипру возе левом страном, као у Великој Британији и Ирској.

Кипар је врло популарна туристичка дестинација будући да сунце сија скоро сваког дана. Око два и по милиона људи посети Кипар сваке године. Углавном стижу преко аеродрома у Ларнаки. Кипрани настоје да приведу крају изградњу новог аеродрома који се налази у близини. Други аеродром се налази близу Пафоса.

Лимасол

Лимасол се налази на југу острва. То је други по величини град на Кипру у којем живи 177.000 становника. Истовремено, ту се налази највећа морска лука. У Лимасолу су бројни популарни хотели. Неки кажу да се током лета удвостручи број људи у граду.
 
Арена

Предстојеће такмичење "Дечја песма Евровизије" биће одржано у спортском центру "Спирос Киприану" близу Лимасола. То је највећа затворена дворана на Кипру.

Арена може да прими 6.255 људи. Међутим, због сцене и простора за камере, мало мањи број људи ће присуствовати "Дечјој песми Евровизије".

Спортски центар "Спирос Киприану" је завршен 2005. године. Можда се питате ко је Спирос Киприану. Ево објашњења. Спирос Киприану је био други председник Републике Кипар између 1977. и 1988. године. Он је један од најистакнутијих кипарских политичара савременог доба.

Календар догађаја 

Петак, 11. јул - национални избор у Јерменији  
Субота, 20. септембар - национални избор у Украјини  
Субота, 27. септембар - национални избор у Белгији  
Субота, 4. октобар - национални избор у Холандији  
Недеља 5. октобар - национални избор у Литванији  
Понедељак, 13. октобар - позната су имена свих учесника  
Четвртак, 16. октобар - онлајн видео спотови песама  
Понедељак, 17. новембар - најновије информације са Кипра сваког дана  
Петак, 21. новембар - генералне пробе
"Дечја песма Евровизије 2008" биће одржана у суботу  22. новембра.
 
Занимљивости

Са површином од  9.251.000.000 квадратних метара, Кипар је треће по величини острво у Средоземном мору.
У Лимасолу живи око 177.000 становника
Упркос топлом времену током целе године, можете се скијати на највишим планинским врховима Кипра током зиме
Више од 100.000 странаца живи на Кипру
Као и преосталих 26 земаља, Кипар је члан Европске уније. На Кипру се користи евро
Кипарска национална телевизија CyBC биће домаћин "Дечје песме Евровизије 2008"
Арена у којој ће бити одржана "Дечја песма Евровизије 2008" - спортски центар "Спирос Киприану" може да прими 6.255 људи.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару