Читај ми!

Град домаћин Песме Евровизије биће Ливерпул или Глазгов

Ливерпул и Глазгов су два града која остају у конкуренцији за домаћина такмичења за „Песму Евровизије 2023“, објавио је Би-Би-Си.

Градови у Енглеској и Шкотској су последња два кандидата међу којима ће бити изабран домаћин „Евросонга 2023“, а изабрани су пошто су Бирмингем, Лидс, Њукасл, Шефилд и Манчестер уклоњени из конкуренције за организацију овог музичког догађаја уместо Украјине.

Украјинска група „Калуш оркестар“ тријумфовала је на такмичењу 2022. у Торину у Италији, али је Европска радиодифузна унија (ЕБУ), која продуцира овај годишњи догађај, одлучила да следеће такмичење из безбедносних разлога не може бити одржано у Украјини због руске инвазије на њега.

Или Ливерпул или Глазгов биће домаћини 67. такмичења за песму Евровизије након што је Велика Британија добила прилику да по девети пут буде домаћин тог догађаја – више него било која друга земља – пошто је Сем Рајдер, представник Британије, освојио друго место.

Би-Би-Си је у августу објавио листу са 20 градова у Великој Британији који су „изразили интересовање“, а кандидати из сва четири региона у својим кандидатурама су изнели како ће у своју организацију укључити украјинску културу, музику и заједницу.

Од седам градова именованих у августу, шест је било у Енглеској, један у Шкотској, а Белфаст није успео да се пласира.

Ливерпул, који је Унеско прогласио за град музике 2015. године, синоним је за „Битлсе“ и има богато музичко наслеђе.

У јуну, када је објављена листа кандиндата, градоначелница Ливерпула, Џоан Андерсон, истакла је: „Култура је синоним за Ливерпул и ми испуњавамо све услове да будемо домаћин следеће године – сјајни простори, завидно искуство, светски познато музичко наслеђе, Унсков статус града музике и , наравно, гостопримство које се једноставно не може надмашити“.

Године 2008. Ливерпул је био домаћин доделе МТВ европских музичких награда, а такође је дом Краљевског филхармонијског оркестра.

Премијерка Шкотске, Никол Стерџон, такође је још у јуну изразила подршку Глазгову као домаћину такмичења, пре свега због OVO Hydro арене која може да прими 14.300 гледалаца, и која се појављује у Нетфликсовом филму Eurovision Song Contest: the Story of Fire Saga.

Наводно и кладионице су највише шансе давале Глазгову. 

Шкотска певачица Лулу представљала је Британију на такмичењу за песму Евровизије 1969. са својом песмом Boom Bang-a-Bang . Она је те године била заједнички победник пошто је поделила награду са Француском, Холандијом и Шпанијом са по 18 поена.

понедељак, 08. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару