Читај ми!

Да ли Историјски музеј Србије чека Годоа или ће дочекати нову зграду

Док чека да се усели у реновирану зграду некадашње Главне железничке станице, Историјски музеј Србије ради на старим адресама и представља нову поставку названу „Чекајући сталну поставку“.

Династије пре Немањића, Немањићи, Косовски бој, Хребељановићи, Карађорђевићи, Обреновићи то је актуелна поставка Историјског музеја Србије. На улазу посетиоце дочекују највреднији експонати: круна, плашт, жезло, копча и шар Краља Петра Првог Карађорђевића.

Из просторије у просторију, изложен је тек део експоната који приказују историју српског народа. Поред реплика фресака, реконструисане средњовековне круне, гардероба, жезла, салон Краља Петра, сабља краља Александра Обреновића, салон са брода Краљица Марија", свадбени венац кнегиње Наталије, јеловник краља Милана из 1889.године.

У том кругу смо покушали ревијално да прикажемо неке интересантне ствари за нашу публику, као што су лични предмети владара, од Карађорђевића и Обреновића. Њихови гардеробни предмети, предмети које су користили сваког дана, посуђе њихово, њихове личне карте, јеловнике. На пример, шах краља Милана, лепезе кнегиње Јулије, ципелице кнегиње Јулије, гардеробне предмете“, наводи др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије.

Депои Историјског музеја препуни су експоната који не могу да се изложе на хиљаду и по квадратних метара.
Влада Републике Србије донела је одлуку у марту прошле године да се зграда старе Железничке станице додели Историјском музеју Србије. Убзо потом почињи истражне радње на статици и конструкцији у дворишној страни.
Откривено је да зграда нема темеље и да постоје подземне просторије на површини од 800 квадратних метара за које се није знало да постоје.

Дошло се до извођачког пројекта, али је извођачки пројекат прекинут зато што нисмо могли да добијемо локацијске услове, а њих не можемо да добијемо зато што је зграда железничке станице стављена у конкурсну документацију за трг“, наглашава др Душица Бојић.

Из Министарства културе добили смо одговор да је Секретријат за урбанизам и грађевинске послове у августу прошле године вратио захтев Машинопројекта због допуне. И то је урађено, али се и даље чекају локацијски услови, грађевинска дозвола и расписивање тендера за почетак радова. Ништа не кочи овај процес, који је, иначе, сложен и мора да се изводи фазно, истичу у ресорном министарству.

И док чека пресељење у зграду некадашње Главне железничке станице од шест хиљада квадратних метара, музеј је припремио нову сталну поставку симболиног назива Чекајући сталну поставку".

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије